13 ani de la "11 septembrie 2001". Cum au schimbat lumea atentatele de la World Trade Center - FOTO, VIDEO

Aproape 3.000 de persoane și-au pierdut viața după ce 19 teroriști al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile economice, militare si politice americane pe 11 septembrie 2001.

În urmă cu 13 ani, America avea să trăiască cea mai neagră zi din istoria recentă. 3000 de oameni au murit la New York şi în clădirea Pentagonului în urma atentatelor teroriste din 9 septembrie 2001, informează Digi24. Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate.

Atacurile au adus, cu brutalitate, în atenţia întregii lumi ameninţarea terorismului internaţional, care persistă şi astăzi, după 13 ani de la lansarea "Războiului împotriva Terorismului". Teroriștii au ales avioane care efectuau zboruri pe distanțe lungi și aveau rezervoarele pline de combustibil, pentru a provoca pagube cât mai mari.



Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10:05 (17:05 ora României), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora României). Sub dărâmături au fost prinse sute de persoane care nu putuseră fi evacuate şi mulţi salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru şi de praf, potrivit ro.stiri.yahoo.com.

După acea dată, Washingtonul s-a văzut nevoit să-şi revizuiască strategia militară pentru noul război cu un inamic nevăzut. Dar a avut nevoie de 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe creierul acestor atacuri, Osama bin Laden, în mai 2011.



Războiul împotriva terorismului continuă

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat miercuri seara pregătit să lanseze atacuri aeriene în Siria împotriva grupării Stat Islamic şi a anunţat că forţele americane vor extinde raidurile pe care le efectuează împotriva jihadiştilor din Irak, informează Mediafax.

"Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak", a declarat Obama, într-un discurs pronunţat la Casa Albă.

"Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic", a subliniat preşedintele american, apreciind că jihadiştii sunniţi care au decapitat doi jurnalişti americani aparţin "unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun".



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...

Botoșănenii vor plăti mai mult pentru un aliment, începând de luna viitoare!

astăzi, 11:52

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context...