Noi zile de sărbătoare națională sunt propuse pentru a se adăuga listei sărbătorilor naționale din România, potrivit unor proiecte de act normativ ce au fost înregistrate recent la Senat pentru dezbatere.
În aceste zile am putea sărbători meseriile din România, dar și gastronomia și vinul din țara noastră.
În aceste zile am putea sărbători meseriile din România, dar și gastronomia și vinul din țara noastră.
Două proiecte de acte normative, și anume Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor și Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 11 septembrie - Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, au fost înregistrate recent la Senat pentru dezbatere și prevăd adăugarea unor noi zile de sărbătoare națională în lista actuală dedicată acestora. Pentru a se putea aplica, propunerile legislative au nevoie de aprobarea ambelor camere ale Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, primul proiect de act normativ propune instituirea, în data de 25 noiembrie a fiecărui an, a Zilei Naționale a Meseriilor. Sărbătoarea este menită să ofere un cadru național în care să se promoveze învățământul profesional și tehnic.
A fost aleasă data de 25 noiembrie pentru a sărbători Ziua Națională a Meseriilor pentru că în acestă zi a anului 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat “Legea asupra instrucțiunii a Principatelor Unite Române”, act normativ care stabilea organizarea învățământului profesional. Un alt argument pentru alegerea datei de la sfârșitul lunii noiembrie este și faptul că, în acea perioadă, copiii se află la școală și pot fi implicați în diverse activități educative de promovare a învățământului profesional și tehnic.
Cea de-a doua propunere legislativă prevede ca, în data de 11 septembrie, să se sărbătorească Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc. Inițiatorii doresc instituirea acestei sărbători pentru a celebra bogăția de gusturi și tradiții din țara noastră și pentru a aduce un plus imaginii României și a turismului românesc. “Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre”, consideră aceștia.
În aceste zile, autoritățile publice centrale și cele locale vor putea organiza diverse manifestări cu caracter social sau științific destinate promovării celor două evenimente, și anume pentru promovarea învățământului profesional și tehnic și pentru a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale.
Aceste două zile ar putea deveni zile de sărbătoare națională, dar nu și zile libere pentru salariați. Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt stabilite numai prin Codul muncii.
Atenţie! Prevederile proiectelor legislative NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie adoptate de Parlament, promulgate de către președintele României şi publicate în Monitorul Oficial.