100 de proiectile datand din cel de-al Doilea Razboi Mondial, descoperite la Rauseni

100 de proiectile datand din cel de-al Doilea Razboi Mondial, descoperite la Rauseni
Personalul specializat in misiuni de asanare pirotehnica din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani a fost solicitat sa se deplaseze in satul Rediu, comuna Rauseni, in vederea ridicarii a trei proiectile de pe tarlaua Chisculita. Munitia a fost descoperita de Dan R. in timpul executarii unor lucrari agricole.

Echipa pirotehnica, condusa de colonel Petru Dolachi - Pelin, s-a deplasat la locul indicat si a identificat cele trei proiectile. Munitia se afla intr-o stare avansata de degradare, dar deosebit de vulnerabila in cazul in care ar fi fost manuita de catre persoane neavizate. In urma cercetarii terenului cu mijloace de detectie s-a descoperit existenta unei mari cantitati de munitie de artilerie, de diferite calibre, constituite intr-un depozit de munitie ramasa neexplodata din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Depozitul era situat la o adancime de aproximativ 20 - 25 de centimetri, iar in cazul efectuarii unor lucrari de aratura la o adancime mai mare de 25 de centimetri exista riscul exploziei. Proiectilele erau asezate pe mai multe randuri si straturi. Pana la lasarea intunericului pirotehnistii au decopertat o suprafata de 25 de metri patrati, moment in care au observat ca munitia era dispusa pe mai multe randuri, fiind numarate peste 100 de elemente de munitie.

Bine conservate si aflate intr-o perfecta stare de functionare, proiectilele pot exploda in cazul unor socuri mecanice sau electrice. Intrucat procedurile specifice interzic lucrarile de asanare pe timp de noapte, orice activitate in zona unde a fost descoperit depozitul de munitie a fost sistata.

Punctul de lucru a fost dat in paza Politiei locale, urmand ca maine sa fie reluate lucrarile de asanare a terenului si distrugere a munitiei. Este prima data in ultimii 15 ani cand in judetul Botosani se descopera o asemenea cantitate de munitie intr-un singur loc, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Botosani, Dorina Lupu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
21

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
48

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
93

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...