10 sfaturi pentru sarbatori!

10 sfaturi pentru sarbatori!
In perioada sarbatorilor, crampele si arsurile stomacale sunt principalele probleme de sanatate, ca urmare a consumului excesiv de alimente. Dupa perioada de post, zilele de sarbatoare ce urmeaza se transforma de regula intr-un festin prelungit, cu felurite tipuri de mancare, salate, fripturi, prajituri, etc. Conform specialistilor, meniurile de sarbatoare sunt de regula alcatuite din principalele alimente care cauzeaza arsuri stomacale. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa preveniti aceste probleme, pentru a va putea bucura in liniste de zilele de sarbatoare:

1. Savurati, nu mancati lacom
Volumul de mancare pe care il serviti la o masa este foarte important. Nu umpleti farfuria la refuz; asezati pe farfurie portii mici din fiecare fel de mancare si serviti cu inghitituri moderate si fara graba; astfel, puteti evita senzatia de greata ce apare de regula in urma unui consum excesiv si lacom de alimente si puteti savura cu adevarat gustul fiecarui preparat.

2. Evitati mesele copioase
Nu conteaza doar cat mancati ci si ce anume mancati! Cu siguranta stiti, sau banuiti ca alimentele bogate in grasimi sunt un inamic al organismului, dar nu uitati ca si zaharul intra in aceasta categorie. Daca trebuie sa optati intre piure si placinta cu dovleac, alegerea cea mai potrivita este piureul - va poate ajuta sa calmati arsurile stomacale. Conform studiilor, alimentele ce au in compozitie cantitati mari de zahar, reprezinta o problema mai importanta decat complexul de carbohidrati.

3. Atentie la desert
Unul dintre principalii inamici ai dietei in perioada de sarbatori este desertul. Prajiturile cu multa ciocolata, cozonacul cu multa crema, bomboanele, desi atat de gustoase, sunt de regula principalele alimente responsabile de arsurile stomacale.

4. Incepeti masa cu antreuri
Inaintea servirii mesei, antreurile dietetice sunt ideale pentru a preveni arsurile stomacale. Optati pentru creveti, somon si alte alimente bogate in proteine si sarace in grasimi. Salatele de legume sunt de asemenea o alegere potrivita, insa atentie la cantitatea de dressing sau sos de maioneza.

5. Optati pentru inlocuitori
Nimeni nu se asteapta sa "sariti" peste desert, la masa de Craciun, insa optati pentru desertul cel mai potrivit: in loc de o prajitura cu ciocolata, alegeti o salata de fructe. Astfel, veti preveni arsurile stomacale si caloriile in exces.

6. Nu va grabiti
Daca intrerupeti impodobirea bradului pentru a servi masa si mancati in graba pentru a reveni la activitatea precedenta, veti avea neplacuta surpriza de a va simti balonat si lipsit de energie. Programati-va activitatile astfel incate acestea sa nu se suprapuna si oferiti mesei suficient timp astfel incat sa puteti savura in liniste meniul. Studiile demonstreaza ca arsurile stomacale sunt mult mai comune in situatiile in care masa nu este servita in liniste, iar pe langa acestea, apar si eructatiile si senzatia de balonare.

7. Faceti miscare!
Dupa o masa bogata de sarbatori, toate lumea este tentata sa se intinda si sa se relaxeze in fata televizorului. Dar acesta atitudine este una gresita, deoarece pentru o digestie corecta este nevoie de miscare; optati pentru o plimbare scurta in aer liber sau cateva exercitii simple de relaxare. Oricat de obosit v-ati simti, inercati sa ramaneti in picioare, deoarece gravitatea ajuta la mentinerea acidului in stomac.

8. Odihniti-va pe partea stanga
Daca dupa servirea mesei va simtiti foarte obosit si considerati absolut necesar un timp de repaus in pat, intindeti-va pe partea stanga; acest sfat oferit de specialisti este bazat pe anatomia esofagului, care relationeaza cu stomacul pe partea dreapta.

9. Ciocniti un pahar - dar nu faceti exces
Un pahar de vin sau de sampanie nu vor afecta stomacul, dar terminarea sticlei va face diferenta. Cu cat consumul de alcool creste, sfincterul esofagului se relaxeaza provocand reflux.

10. Pregatiti-va pentru situatia in care apar arsurile
Asigurati-va ca aveti la indemana medicamentele necesare in cazul aparitiei arsurilor stomacale; nu riscati sa va treziti in sitiatia in care in dimineata zilei de 25 decembrie cautati farmacii deschise pentru a trata problema.


Remedii naturiste
Apa - beti un pahar mare de apa imediat ce simtiti ca stomacul dumneavoastra nu reactioneaza bine la alimentele servite; apa poate directiona acidul inapoi in esofag, de unde ajunge in stomac;

Ceai pentru ameliorarea arsurilor- adaugati o lingurita de radacina de ghimbir proaspat rasa intr-un pahar de apa fierbinte; asteptati 10 minute apoi beti continutul. Utilizat pentru tratarea greturilor provocate de raul de miscare, ghimbirul ajuta si la relaxarea muschilor ce sustin peretele esofagului, astfel incat acidul din stomac nu este impins catre esofag.
- alte ceaiuri recomandate pentru arsurile stomacale sun cele din infuzie de anason, chimen sau secara; intr-un pahar cu apa, se adauga 2 lingurite de plante, se lasa 10 minute la infuzat, dupa care se bea continutul;

O lingurita de otet - Acest sfat pare a fi contradictoriu, avad in vedere ca otetul este foarte acid; in orice caz, nu intotdeauna excesul de acid este cauza arsurilor stomacale. Cand intra in contact cu acidul, sfincterul situat intre esofag si stomac trebuie sa se inchida, iar atunci cand nu functioneaza corespunzator, chiar si acidul normal al stomacului poate provoca arsuri. Socul produs de acidul din otet, poate ajuta la inchiderea sfincterului, prevenind refluxul acidului. Acidul din otet va provoca senzatie de arsura doar in momentul in care este baut, dar apoi va calma arsurile stomacale.

Suc de morcovi, castraveti, ridichi sau sfecla rosie - Prin natura alcalina, aceste sucuri ajuta la atenuarea acidului; pentru gust, se pot adauga sare sau piper. Daca va este dificil sa preparati sucul sau nu va atrage ideea de suc de vegetale, le puteti manca in stare naturala.

Bicarbonat si suc de lamaie - In jumatate de cescuta cu apa, adaugati o jumatate de lingurita de bicarbonat si cateva picaturi de suc de lamaie.
Adaugati obligatoriu sucul de lamaie si nu optati doar pentru bicarbonatul dizolvat in apa! Lamaia are rolul de a dispersa gazele pe care le produce bicarbonatul in stomac, atunci cand intra in contact cu acidul.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bistro Provence, un loc unde simplitatea și eleganța se împletesc armonios pentru a crea o atmosferă relaxantă (galerie foto)

astăzi, 12:44
88

La Bistro Provence din Botoșani poți să savurezi o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, dar și un pahar de vin în compania unui preparat simplu și gustos.Bucăt...

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a urinat pe mașina de poliție, după ce s-a îmbătat și a provocat un accident rutier

astăzi, 12:39
76

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Cristinel C., aflat în prezent în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 4 ani și 20 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tu...

Incendiu violent într-o gospodărie din Botoșani, proprietarul a sunat imediat la 112!

astăzi, 12:12
150

Incendiul violent a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Poiana. Îngrijorat că flăcările ar putea să ajungă la casă și celelalte contrucții, ...