10 sfaturi pentru a recunoaște legumele tratate cu chimicale sau care au stat mult pe tarabă rosii netratate

Sfaturile sale sunt foarte utile mai ales că ele vin nu doar din partea unui specialist din MADR, al unui profesor, dar și al unui fermier întrucât Daniel Botănoiu își cultivă legumele singur, în grădină și în solar, scrie agrointel.ro.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu, vine cu mai multe sfaturi privind modul în care se poate evalua calitatea și prospețimea fructelor și legumelor din piață sau din supermarket.

Iată sfaturile oferite de secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu:

1.Cel mai bine este să cumpărăm fructele și legumele în vrac, deoarece, dacă le luăm ambalate, riscăm să nu apreciem prospețimea și gradul de maturizare al mărfii.

2.Tomatele se cumpără întotdeauna când au culoarea roșie și sunt tari. Evident, la temperatura ambientală, continuă procesul de maturizare. Petele maro sau negre sunt semne că produsul a început să se strice.

3.Vânzătorii de legume au obiceiul de a stropi pe parcursul zilei marfa pentru menținerea consistenței, însă trebuie avut în vedere că salata, spanacul, legumele în foi, în general, nu sunt mari iubitoare de umezeală. Ca atare, când ajungeți acasă, este bine să uscați aceste legume sau să le scoateți din punga de plastic. În caz contrar, riscați să se strice rapid.

4.În cazul prunelor sau strugurilor, ceara de deasupra fructelor are tocmai menirea de a îndepărta apa. Ca atare, umectarea acestora nu este recomandată.

5.Piersicile coapte trebuie să fie parfumate. Indiferent de culoarea lor, piersicile coapte degajă un miros persistent.

6.Ciupercile trebuie cumpărate cu picior. Pălăria ciupercii trebuie să fie lipită de piciorul său. Petele maro sau negre sunt semne că produsul a început să se strice.

7.Caisele ținute la temperatura camerei continuă să se matureze, însă, introduse în frigider, acest proces încetează și, odată cu aceasta, se pierde și aroma fructului proaspăt. Un fruct proaspăt și de calitate trebuie să emane un parfum permanent.

8.Tecile de fasole verde care nu sunt ferme (tari), castravetele și dovlecelul moale, frunzele exterioare ale verzei înmuiate arată că aceste legume sunt pe tarabă de mai multe zile.

9.Morcovii care sunt strâmbi, care nu sunt "perfecți" și sunt mai mici ne indică faptul că asupra lor nu s-a intervenit cu produse chimice în cantitate mare.
 
10.Și, deși nu suntem cultivatori, ci consumatori, iată câteva informații și despre banane. O banană coaptă nu trebuie să aibă puncte maro. Aceste pete maro indică faptul că maturitatea a fost depășită. Păstrarea în frigider face ca procesul de maturare să fie întrerupt.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noul ministru al Sănătății anunță o revoluție în sistemul medical: Medici amenințați cu concedierea!

Saturday, 28 June 2025

În loc să lucreze opt ore, mulți medici pleacă la ora 12:00-13:00 pentru a presta servicii la clinici private, informează Mediafax. „Sunt hotărât să asigur oamenii că acest...

”Chirurgul sufletelor”, preotul din Hlipiceni iubit de toată România, împlinește astăzi 54 de ani!

Saturday, 28 June 2025

Astăzi, 28 iunie, împlinește 54 de ani. Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an de creștini fie că se află acasă, la Hlipiceni, fie în mănăstirile Ne...

Elevii botoșăneni protestează, nemulțumiți de situația actuală privind eliminarea și reducerea burselor!

Saturday, 28 June 2025

Consiliul Județean al Elevilor Botoșani organizează luni, 30 iunie, între orele 12:00-13:30, în fața Instituției Prefectului Botoșani, un protest pașnic prin care invită elevii, p...