10 metode pentru a scadea factura la incalzire

10 metode pentru a scadea factura la incalzire
Meteorologii anunta o iarna extrem de grea, ceea ce se va observa direct in facturile primite de romani la incalzire care, cu siguranta, vor fi mari. Cei mai afectati vor fi pensionarii sau persoanele cu venituri modeste, nevoiti sa apeleze la solutii ieftine pentru a face fata sezonului rece. Exista, insa, cateva trucuri simple, care va vor ajuta sa nu platiti atat de mult la incalzire in aceasta iarna.

1. Opreste caldura atunci cand nu esti acasa

Robinetii termostatati de pe calorifere pot fi setati la temperatura minima atunci cand pleci la serviciu, iar copiii la scoala. Acest truc este eficient mai ales in cazul persoanelor care locuiesc in apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde peretii, pardoseala si tavanul se incalzesc si prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere. Nu uita sa lasi ferestrele inchise, daca nu vrei sa-ti gasesti casa inghetata.

2. Investeste intr-un termostat ambiental programabil

Termostatele programabile care comanda centrala termica din casa iti vor usura viata. Acestea pot fi setate sa modifice temperatura ambientala in functie de momentul zilei, dar si de programul tau si al familiei tale. De exemplu, il poti programa la 20 de grade dimineata, la 17 grade in orele in care esti plecat de acasa si la 22 de grade atunci cand revii, fara sa fii nevoit sa operezi chiar tu aceste modificari zilnic. Aceste variatii controlate de temperatura iti vor aduce economii considerabile la buget. Un astfel de termostat, compatibil cu centralele termice, poate fi cumparat cu aproximativ 100 de lei.

3. Un grad in minus, economie de pana la 3% la factura

Daca scazi temperatura la nivelul de jos al confortului termic poti face economie. Se spune ca diferenta de un singur grad poate mari sau micsora, dupa caz, valoarea facturii cu pana la 3%. Nu ai cum sa economisesti cu o temperatura ambientala de 25 de grade Celsius, zi si noapte.

4. Economiseste noaptea

Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franta, spun ca temperatura ideala pentru un somn odihnitor se incadreaza intre 16 si 19 grade Celsius, cu conditia sa fim inveliti si imbracati in pijamale. Profita de faptul ca noaptea esti protejat de frig in caldura patului tau si economiseste, setand termostatul ambiental sau robinetul caloriferului la cel mult 20 grade Celsius.

5. O plapuma groasa chiar tine de cald

Un truc simplu si eficient de incalzire in noptile friguroase de iarna este inlocuirea pilotei de toamna cu una mai groasa sau poate fi adaugata o patura peste plapuma. In acest fel somnul va fi odihnitor si factura nu va da palpitatii.

6. Boilerul electric scade factura

Tuturor ne plac dusurile fierbinti in serile geroase de iarna. Reducerea cu 10 grade a temperaturii boilerului poate scadea cu pana la 6% costurile lunare de incalzire. Aceasta diferenta de temperatura a apei din boiler nu va diminua placerea unui dus fierbinte, insa va genera o schimbare vizibila in buget.

7. Doteaza-ti dusul cu o para economica, cu debit mic

Un alt truc eficient de economisire pe timpul iernii si nu numai, este inlocuirea capului de dus, asa-zisa para cu una economica, cu debit mic. Exista pe piata o sumedenie de modele de pere de dus cu jet reglabil, care te vor ajuta sa economisesti apa calda cu pana la 25%, fara sa simti diferenta de presiune a apei.

8. Izoleaza tevile de apa calda

Izolarea tevilor presupune o investitie minima, aducand in schimb o economie consistenta bugetului in lunile de iarna, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu. In magazinele de specialitate gasesti tuburi goale confectionate din spuma poliuretanica taiata longitudinal special pentru izolarea tevilor. Ca o alternativa poti folosi vata minerala, pe care, insa, va trebui s-o infasori in folie de aluminiu si s-o fixezi cu o banda adeziva.

9. Inchide gura semineului atunci cand nu este aprins

Daca stai la casa si ai un semineu cu ajutorul caruia obisnuiesti sa incalzesti incaperea in care acesta este montat, nu uita sa inchizi gura semineului atunci cand nu faci focul. Semineul nefunctional este doar o alta cale de acces pentru aerul rece de afara.

10. Nu arunca pe fereastra caldura

Aerisirea zilnica a locuintei este extrem de importanta pentru sanatatea noastra. Inainte de a deschide ferestrele pentru reimprospatarea aerului, nu uita sa inchizi robinetii termostatati ai caloriferelor. In caz contrar, nu vei face decat sa arunci caldura si implicit banii pe fereastra.


Sursa: casadex.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
15

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
31

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
386

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...