10 lucruri uimitoare despre vise

10 lucruri uimitoare despre vise
Multe studii au scos la iveala date interesante despre vise. Spre exemplu, stiati ca nu toata lumea are vise "color" sau ca unele dintre cele mai mari inventii au fost concepute in somn? Afla mai multe lucruri despre vise in articolul urmator.

1. Toata lumea are vise

Fiecare fiinta omeneasca de pe Pamant viseaza. Chiar si asa, barbatii si femeile au vise si reactii psihologice diferite la acestea. Se pare ca barbatii au tendinta sa viseze mai mult alti barbati (contrar asteptarilor), iar femeile viseaza barbati si alte femei in mod egal.

2. Nu toata lumea are vise color


Aproximativ 12% din populatia lumii viseaza alb-negru. Studiile din 1915 pana in 1950 mentineau ideea ca majoritatea oamenilor au vise alb-negru. Se pare totusi ca aparitia televizorului color a influentat foarte mult subconstientul nostru.

3. Si oamenii orbi au vise “vizuale


Oamenii care nu sunt orbi din nastere vad imagini in vise. Cei care sunt orbi din nastere nu au vise “vizuale, insa la fel de antrenante datorita celorlalte simturi – sunet, miros, atingere si datorita emotiilor.

4. Chiar si animalele au vise, la fel ca oamenii

Oamenii de stiinta au descoperit ca animalele, in special mamiferele, viseaza in acelasi mod ca si noi, oamenii. Asadar, animalul nostru de companie se poate cufunda in vise fara ca noi sa fim constienti de acest lucru!

5. Copiii au mai multe cosmaruri decat adultii


Dupa cum au demonstrat studiile recente, se pare ca cei mici viseaza mai mult cosmaruri, in timp ce adultii au mult mai multe vise “pozitive.

6. Avem tendinta sa uitam 99% din vise

La 5 minute din momentul trezirii, deja am uitat jumatate din vise. In 10 minute, 90% din ceea ce am visat toata noaptea deja a disparut din memoria noastra. Acesta este si cazul faimosului poet Samuel Taylor Coleridge care intr-o buna dimineata s-a trezit dupa un vis fantastic si a inceput sa scrie unul dintre cele mai faimoase poeme englezesti, niciodata terminat deoarece. Fiind intrerupt din notat, poetul a uitat ceea ce visase...

7. Unele dintre cele mai mari inventii au fost “concepute in somn

Desi avem tendinta sa uitam aproximativ 99% din vise, multi oameni de stiinta au facut descoperiri in somn, pe care le-au notat imediat ce s-au trezit. Oameni precum Graham Bell, Newton sau unii poeti celebri si-au gasit inspiratia visand.

8. In vise ne apar lucrurile interzise in realitate


Se pare ca visam frecvent lucrurile pe care ne este interzis sa le facem. De exemplu, daca nu avem voie sa mancam ciocolata, in vise ne vom delecta cu diverse sortimente din aceasta. Chiar si bolile sau disfunctiile psihologice au un efect direct asupra subconstientului nostru si ne influenteaza in vise.

9. In vise ne apar doar oamenii cunoscuti


Desi avem impresia ca in vise ne apar uneori persoane pe care nu le-am vazut in viata noastra, trebuie sa stim ca mintea noastra nu inventeaza figuri noi. Oamenii pe care ii vedem in somn sunt oameni pe care i-am vazut si in realitate, insa nu ne amintim acest lucru. Zilnic vedem sute de fete, creandu-ne astfel o “rezerva de personaje pentru vise.

10. Stimulii exteriori ne invadeaza visele

Majoritatea dintre noi am trait experienta de a incorpora in vis un stimul ce ne afecta de fapt in realitate in timpul somnului. De exemplu, daca simtim in somn ca ne este sete, putem visa ca bem apa. La fel, un zgomot sau o lumina percepute involuntar isi pot face loc in vise.

Sursa: garbo.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
35

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
36

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
261

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...