10 flori care fac minuni pentru sanatate

Aceste flori sunt admirate nu doar pentru frumusetea si parfumul lor, ci si pentru calitatile terapeutice!

ALBASTRELE (Centaurea cyanus)


Au efect calmant si antiseptic ocular, fiind folosite extern in conjunctivite, iritatii ale pleoapelor, dar si cosmetic: calmeaza ochii obositi si atenueaza ridurile fine. Intern, albastrelele sunt antiinflamatoare, depurative si diuretice, fiind folosite pentru afectiuni urinare si reumatism.

Astringente si antiseptice, aceste flori sunt utile si in caz de diaree.

SOC (Sambucus nigra)

Florile albe, delicat parfumate, au efect sudorific si scad febra in cazuri de gripe si raceli. Emoliente si antiseptice, florile de soc se folosesc in tratarea bronsitelor si a virozelor respiratorii. Sunt diuretice si depurative, fiind indicate in boli renale, reumatism si obezitate. In plus, stimuleaza secretia lactata.

VERBINA (Verbena officinalis
)

Planta magica a romanilor, verbina are efecte benefice in caz de anxietate, depresie, atacuri de panica si migrene cauzate de tensiunea nervoasa. Verbina inlatura emotiile negative, fiind un tonic si un reechilibrant psihic. Stimuleaza secretia lactata si declansarea menstruatiei. Calmeaza nevralgiile, crampele abdominale si durerile menstruale. Atenueaza simptomele de sindrom premenstrual, scade febra, e diuretica, depurativa si antiinflamatoare. De asemenea, ajuta la cicatrizarea ranilor si la eliminarea viermilor.

SUNATOARE (Hypericum perforatum)


Florile galben-portocalii au fost utilizate in medicina populara pentru tratarea afectiunilor hepatice, a ulcerelor, a gastritelor si a colitelor.

Dupa o masa copioasa, o infuzie de sunatoare inlesneste digestia, deoarece stimuleaza secretia biliara. Cercetarile recente i-au descoperit si calitati antidepresive si calmante: elimina tensiunea nervoasa si insomnia. ATENTIE! Daca urmezi tratament medicamentos sau iei anticonceptionale, cere sfatul medicului inainte de a apela la sunatoare; interactiunea dintre ele poate avea efecte neplacute.

SULFINA (Melilotus officinalis)

Popular, sulfina este folosita pentru efectul sedativ, inducand o stare de liniste interioara. Impotriva insomniilor, se bea o cana cu ceai inainte de culcare. Importanta este insa si actiunea venotonica si anticoagulanta, utila in caz de varice, circulatie arteriala defectuoasa si tromboflebite. Reduce tensiunea arteriala si stimuleaza regenerarea ficatului. Emolienta si expectoranta, sulfina ajuta in tuse si bronsita. Are efect antiseptic, antispastic si antiinflamator in colite si gastrite si elimina gazele intestinale.

TEI (Tilia cordata)

Florile de tei au efect calmant, sedativ si hipotensiv, conferind suport psihic. Teiul este folosit traditional in gripe si raceli, deoarece are efect sudorific (faciliteaza transpiratia), ajutand astfel la scaderea febrei, dar si pentru ca amelioeaza starea generala proasta, care apare in aceste afectiuni. Are actiune emolienta si expectoranta, fiind recomandat in bronsite. Ceaiul de tei si baile cu infuzie concentrata sunt indicate si copiilor, in caz de insomnie sau iritabilitate.

MUSETEL (Chamomilla matricaria)


Este un calmant bland, indicat atat pentru adulti, cat si pentru copii. Linisteste crampele abdominale si durerile menstruale, calmeaza psihicul. Este recomandat in caz de balonari (previne procesul de fermentatie si absoarbe gazele din intestine), gastrite, ulcer gastric si colite. Are calitati antiseptice, antibacteriene, antiinflamatoare si emoliente, fiind folosit extern in scopuri cosmetice, pentru ingrijirea tenurilor sensibile si uscate, sau pentru tratarea ranilor si a eczemelor.

LAVANDA (Lavandula angustifolia)


Florile violete au efect antidepresiv, sedativ si calmant. Gustul unui ceai poate fi prea puternic, dar te poti bucura de efectele lavandei adaugand infuzie concentrata in apa de baie, sau uleiul esential in lampi de aromaterapie ori in uleiul de masaj. Lavanda este indicata in caz de insomnie, labilitate psihica si stres. Scade febra, are efect antiseptic si cicatrizant.

GALBENELE (Calendula officinalis)

Aceste flori au calitati antibacteriene, antiinflamatoare si antispastice. Sunt emoliente, au efect antiacid si ajuta la cicatrizarea mucoaselor, fiind utile in gastrite, ulcere si dupa interventii chirurgicale dentare. Calmeaza durerile de stomac si pe cele menstruale. Sunt indicate si in dischinezie biliara, deoarece activeaza secretia de bila si eliminarea ei in intestin. Extern, galbenelele sunt folosite pentru ingrijirea ranilor si in caz de ulceratii, arsuri, degeraturi si eczeme.

PANSELUTE

Varianta de camp (Viola tricolor) este cunoscuta mai ales sub denumirea de "trei-frati-patati". Purificator puternic al sangelui, panseluta are efect antialergic, depurativ si antitoxic, fiind indicata in caz de acnee, eczeme, urticarie si dermatoza. Este expectoranta, fluidifica secretiile bronsice si poate fi utilizata in rinite, sinuzite, bronsite si astm.

Cea mai buna forma de administrare:

Ca forma de administrare interna, pulberea uscata si maceratul la rece sunt mai eficiente decat infuzia. Pulberea (aproximativ o lingurita rasa) se pune sub limba, se tine cateva minute, apoi se inghite cu apa. Daca gustul plantei e prea puternic, se poate inghiti imediat putina apa. Planta uscata poate fi macerata in apa rece (de regula, o lingurita cu planta la o cana cu apa), circa 2-6 ore, la temperatura camerei. Dar sa nu o tii mai mult de 8 ore, deoarece este un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor.


femeia.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!

astăzi, 15:47

 „Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

astăzi, 13:59

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...

Percheziții efectuate de polițiști la Botoșani într-un dosar de contrabandă! (foto)

astăzi, 13:43

Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, fiind documentată activitatea infracțional...