1 septembrie, Ziua Jandarmeriei Rurale

1 septembrie, Ziua Jandarmeriei Rurale
În istoria unei instituţii cu o devenire de peste 16 decenii, sunt multe clipe memorabile şi momente de mândrie, iar Jandarmeria sărbătoreşte unul din acestea: Înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.

Ziua de 1 septembrie, este un moment cu profundă semnificaţie pentru jandarmi. Anul acesta se sărbătoresc 120 de ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin decretul semnat la 1 septembrie 1893 de regele Carol I, act ce a statuat înfiinţarea acestei instituţii.

Jandarmeria devine, pe lângă un corp militar, şi o instituţie naţională, pentru că, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, noul înfiinţat Inspectorat General al Gendarmeriei coordona o structură pe tot teritoriul naţional – patru inspectorate de circumscripţie la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, câte o companie în fiecare judeţ, secţii de jandarmi la ,,plăşi, precum şi posturi de jandarmi la sate.

Transpunerea în fapt a legii Jandarmeriei Rurale a presupus eforturi extinse timp de aproape un deceniu, dar s-a reuşit în bună măsură constituirea Jandarmeriei într-un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională.

Până în anul 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării, forţă care să apere ordinea publică, averea şi libertăţile cetăţenilor, să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor.

La 1 septembrie 1893 odată cu apariţia Legii Jandarmeriei Rurale, se reorganizează Jandarmeria, în judeţul Botoşani la acea vreme existând o companie de jandarmi.

Oraşul şi judeţul Botoşani a cunoscut o nouă dezvoltare în perioada de început de secol, în documentele oficiale, arătându-se că aici a funcţionat fără intermitenţă o companie de jandarmi care a participat la toate evenimentele istorice ale ţării sau zonei.

La început de secol în fiecare comună funcţiona câte un post de jandarmi, şeful de post fiind şi comandantul garnizoanei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
8

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
41

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
39

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...