Rasturnare de situatie: Medicamentele se scumpesc cu 10%, de la 1 februarie

Preturile medicamentelor compensate si gratuite vor creste cu aproximativ 10%, de la 1 februarie, ca urmare a recalcularii la cursul de 4 lei pentru un euro, sustin producatorii si importatorii de medicamente.

"De la 1 februarie, singura modificare in calcularea preturilor este ajustarea cursului de la 3,6 lei pentru un euro, la 4 lei. Astfel, este logica o crestere a preturilor in prima faza", a declarat, astazi, vicepresedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Popescu, peste aproximativ doua luni, cand va intra in vigoare ordinul privind recalcularea in functie de cel mai mic pret CIP (de intrare in tara) din 12 tari europene, medicamentelor se vor putea ieftini.

"Importatorii vor fi obligati sa se raporteze la cel mai mic pret CIP din cele 12 tari, in caz contrar urmand sa fi sanctionate prin faptul ca nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate", a precizat, pe 22 ianuarie, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, dupa o intalnire cu importatorii si distribuitorii.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile, a precizat, la randul sau, ca preturile medicamentelor ar putea sa scada, dupa intrarea in vigoarea a ordinului de ministru al carui proiect se afla in dezbatere publica.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

Friday, 20 September 2024

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

Friday, 20 September 2024

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

Friday, 20 September 2024

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...