Profesorii de peste 35 de ani ar putea fi lasati fara materiale didactice

 Profesorii de peste 35 de ani ar putea fi lasati fara materiale didactice
Cadrele didactice ar putea sa nu mai primeasca cei 100 de euro de care beneficiau anual pentru achizitionarea materialelor didactice, decat daca au varsta sub 35 de ani. Sumele prevazute pentru cumpararea de carti si programe educationale s-au dat profesorilor indiferent de varsta din septembrie 2007.

Guvernul ar putea decide pana joi daca va adopta sau nu acest proiect de ordonanta de urgenta care le anuleaza acest drept, informeaza NewsIn. Sindicalistii din Educatie considera discriminitorie propunerea Executivului si ameninta ca o vor contesta in forumurile avizate, in cazul in care va fi adoptata.

"Este o decizie complet anapoda. Pe de o parte vorbim de pregatirea continua pe tot parcursul vietii, confirma cu tendintele europene, pe de alta facem discriminari de genul acesta. Profesorii de peste 35 de ani trebuie si ei sa se documenteze si sa fie la curent cu cele mai recente politici educationale si cu noutatile din domeniul de care se ocupa. Vom contesta aceasta ordonanta discriminatorie", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Acesta subliniaza ca diferentele salariale intre profesorii debutanti si cei cu experienta sunt oricum mici si ambele categporii au nevoie de banii de carti.

"Un profesor debutant castiga aproximativ 1.000 - 1.200 de lei, iar unul cu toate gradele si vechime poate sa ia 1.700-1.900 lei. Diferentele sunt foarte mici, mai ales ca totusi 20-30 de ani de munca si acumulare ar trebui sa insemne ceva", explica liderul FSLI.

In nota de fundamentare a Ordonantei, se precizeaza ca prevederile acesteia urmeaza sa fie discutate cu partenerii sociali, in cadrul Comisiilor pentru dialog social, constituite la nivelul fiecarui minister, urmand ca "eventualele concluzii si propuneri" sa fie trimise Ministerului Muncii in termen de cinci zile, pentru a fi avute in vedere la finalizarea actului normativ.

Adoptarea ordonantei ar afecta si editurile de carte scolara, spun reprezentantii acestora. Ei atrag atentia atat asupra discriminarilor, cat si asupra faptului ca subventia pentru carti este necesara pentru dezvoltarea pietei de specialitate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
51

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
156

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
307

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...