Percheziții la locuința unui botoșănean, acuzat de trafic de migranți de origine arabă!

 Percheziții la locuința unui botoșănean, acuzat de trafic de migranți de origine arabă!
Procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava şi poliţiştii Serviciului  de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Suceava, Serviciului Operaţiuni Speciale Suceava, Centrului de Supraveghere şi Control Trecere Frontieră Aeroporturi  - Bucureşti – Otopeni, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Oradea, precum şi a lucrătorilor din cadrul I.G.I. - Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, efectuează  cercetări în cadrul faţă de C.M.A. de 34 de ani din mun. Suceava şi o altă persoană de 24 de ani din judeţul Botoşani, cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şi un număr de 6 infracţiuni de trafic de migranţi.

În urma activităţilor complexe desfăşurate în cauză , s-a stabilit că în perioada martie – aprilie 2015, suspectul C.M.A a sprijinit un grup infracţional organizat, care acţiona în zona mun. Bucureşti, pe relaţia Bulgaria – România – Ungaria, specializat în comiterea de infracţiuni de trafic de migranţi de origine arabă, în scopul obţinerii de importante foloase patrimoniale, constituit de cetăţenii români şi străini, toţi inculpaţi în dosarul penal nr. 470D/P/2015 instrumentat de D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Grupul infracţional organizat acţiona împreună şi în mod coordonat, fiecare membru având roluri bine stabilite, respectiv:
-                                        racolarea migranţilor de pe teritoriul Ucrainei, îndrumarea, călăuzirea în vederea trecerii peste frontiera verde din Ucraina în România pe raza judeţului Botoşani;
-                                        transportarea, transferarea sau adăpostirea migranţilor  care nu posedau documentele  necesare pentru a intra  legal în Uniunea Europeană;
-                                        scoaterea ilegală din România a migranţilor către spaţiul Schengen.
        
Rolul suspectului, C.M.A. a fost de preluare din apropierea frontierei cu Ucraina a grupurilor de migranţi, călăuzirea şi transportul acestora pe teritoriul României până în mun. Oradea, în scopul scoaterii lor ilegale din România, activităţile infracţionale fiind coordonate de către membrii grupului infracţional organizat menţionat.
        
Astfel, în ziua de 7.04.2015, suspectul C.M.A. a preluat de la suspectul S.C.M. şi alţi complici ai acestuia,, de pe raza jud. Botoşani, doi migranţi de origine irakiană, ce intraseră ilegal în România din Ucraina, pe care i-a transportat cu autoturismul  său spre mun. Oradea, însă, la intrarea în mun. Suceava, a fost oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere, migranţii fiind identificaţi şi apoi cazaţi în Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, aparţinând Inspectoratului General pentru Imigrări. Ulterior, în data de 09.04.2015, împreună cu V.A..I. de 30 de ani din mun. Suceava, i-a preluat din municipiul Rădăuţi pe aceiaşi migranţi şi i-a transportat  în mun. Oradea, unde, i-a transferat către membrii grupării ce urmau să se ocupe de scoaterea ilegală din ţară a acestora.
         
 În mod similar, în data de 15.04.2015, gruparea a introdus în România doi migranţi de origine irakiană, pe care S.C.M. şi alţi complici  i-au predat pe raza jud. Botoşani, lui C.M.A, care, cu ajutorul lui B.C.A., de 24 de ani, din mun. Suceava, i-a transportat până în mun. Oradea, unde, i-a transferat către membrii grupului infracţional organizat ce aveau rolul de a-i scoate ilegal din România.
        
În urma schimbului de date realizat cu lucrătorii poliţiei de frontieră, cei patru migranţi (la care se adaugă alţi 7 racolaţi din alte centre de cazare ale I.G.I.), au fost depistaţi în Punctul de trecere a Frontierei Borş, în semiremorca unui camion al cărui şofer, în schimbul unei sume consistente de bani, asigura transportul lor ilegal spre Spaţiul Schengen.
         
În cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de un număr de 2 suspecţi, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate, iar în ziua de 30.06.2015, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava şi lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Suceava cu sprijinul I.P.J. Suceava – S.A.S., I.G.P.F.R. - Sectorul Teritorial al Poliţiei de frontieră Botoşani au organizat o acţiune, ocazie cu care au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Suceava şi a judeţului Botoşani, au  fost puse în executare două mandate de aducere iar un număr de alte 4 persoane au fost citate în vederea audierii.
       
În urma percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate în vederea cercetărilor următoarele bunuri: 2070 pachete cu ţigarete având timbru fiscal de Ucraina, 2 autoturisme, 6 telefoane mobile, 8 cartele SIM, 2 carduri de memorie precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.
       
În urma probatoriului administrat în cauză, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de două persoane, iar C.M.A. a fost reţinut pentru o durată de 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor mai sus menţionate.
 
Procurorul de caz urmează a solicita Tribunalului Suceava, arestarea preventivă a inculpatului reţinut, precum şi arestarea preventivă în lipsă a celuilalt inculpat, care este plecat în străinătate
 
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

Comunicat de presă DIICOT

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
257

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
315

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
711

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...