DSVSA Botoșani: Apel către toți operatorii economici și crescătorii de animale, după ce a fost confirmat primul focar de febră aftoasă în Germania!

Febra aftoasă este o boală infecțioasă gravă, cauzată de un virus cu șapte serotipuri, care afectează rumegătoarele și suinele.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, potrivit unui comunicat emis de autoritățile din Germania prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS), în data de 10.01.2025 a fost confirmat primul focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, situat în apropiere de Berlin. Diagnosticul a fost stabilit pe baza analizelor realizate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Ce este febra aftoasă?

Febra aftoasă este o boală infecțioasă gravă, cauzată de un virus cu șapte serotipuri, care afectează rumegătoarele și suinele. Boala provoacă febră și apariția unor vezicule pe mucoasele bucale și pe membrele animalelor infectate. Perioada de incubație variază între 24 de ore și 10 zile, iar simptomele apar, de obicei, în 3-6 zile după infecție.

Măsuri preventive în România

În contextul acestui focar, ANSVSA implementează măsuri stricte de prevenire și control pentru a proteja efectivele de animale din țară. Printre acestea se numără:

1. Supravegherea transporturilor internaționale:

   - Intensificarea controalelor pentru transporturile de bovine, porcine, ovine și caprine, inclusiv analiza posibilității suspendării comerțului intracomunitar.

  - Operatorii economici care achiziționează animale din Germania trebuie să prenotifice Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și să asigure prezența unui medic veterinar la debarcarea animalelor.

2. Monitorizarea națională:

 - Creșterea controalelor în trafic pentru identificarea transporturilor neautorizate de animale.

 - Supravegherea activă și pasivă a efectivelor indigene de animale, parte a Programului Național de Supraveghere pentru febra aftoasă.

3. Instruirea și informarea crescătorilor și medicilor veterinari:

 - Organizarea de întâlniri la nivel județean cu reprezentanți ai asociațiilor de crescători și operatorilor economici pentru diseminarea informațiilor privind boala.

 - Pregătirea medicilor veterinari să recunoască semnele clinice ale febrei aftoase, conform ghidurilor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).

4. Notificarea promptă:

- Crescătorii de animale au obligația de a informa medicul veterinar în cazul în care observă modificări de comportament, semne de boală sau mortalitate în rândul efectivelor.

 Apel la responsabilitate

,,DSVSA Botoșani face apel la toți operatorii economici și crescătorii de animale să respecte cu strictețe măsurile comunicate. În cazul oricărei suspiciuni de febră aftoasă, se recomandă notificarea imediată a medicului veterinar din localitate. Aceste măsuri au scopul de a preveni răspândirea bolii în România și de a proteja sănătatea animalelor și siguranța alimentară. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani : -Telefon fix: 0231.512.76 -Telefon mobil: 0730022939” transmit reprezentanții DSVSA Botoșani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Eliza, o copilă de 10 ani, a dispărut de acasă!

Tuesday, 14 January 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 10 ani, din comuna Dimăcheni, care a părăsit domiciliul marți seară, 14 ianuarie, în jurul orei 17:00, i...

În această seară: Acoperișul unei locuințe dintr-o localitate din Botoșani, complet distrus într-un incendiu!

Tuesday, 14 January 2025

S-a întâmplat în această seară. Apelul la 112 a fost făcut chiar de proprietar, care a observat că s-a aprins astereala din lemn. La caz s-au deplasat pompierii militari din c...

Planul BLOCADA: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore la Botoșani!

Tuesday, 14 January 2025

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea ...