Cum sa circulati iarna cu autoturismul - 10 sfaturi utile pentru soferi

 Cum sa circulati iarna cu autoturismul - 10 sfaturi utile pentru soferi
Politia Rutiera atentioneaza ca vor fi instituite mai multe filtre rutiere in trafic, pentru verificarea echiparii autoturismelor pentru sezonul de iarna. Astfel ca, in cazul in care nu aveti autoturismul dotat corespunzator pentru acest anotimp, riscati sa vi se retraga certificatul de inamtriculare.

Politistii recomanda conducatorilor de autovehicule "sa circule cu prudenta, sa reduca viteza de deplasare si sa evite manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depasirile pripite".

In plus, Politia Rutiera atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

"Pentru ca traficul rutier si pietonal sa se desfasoare in conditii de normalitate, in zonele in care va ninge, vor fi instituite filtre rutiere pentru verificarea echiparii corespunzatoare a autoturismelor pentru sezonul de iarna", mai informeaza Politia Rutiera.

Atentie! Pentru neechiparea corespunzatoare se retrage certificatul de inmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (intre 9 si 21 puncte amenda).10 sfaturi utile

Adaptati permanent viteza de rulare la conditiile de drum si de trafic.

Dotati-va autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificati farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz si instalatia de incalzire!

De asemenea, este bine sa aveti la dumneavoastra o lopata, perie/matura, racleta, sac cu sare/nisip si lanturi.

Informati-va asupra conditiilor de deplasare pe traseul ales, precum si despre conditiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitata.

Asigurati-va rezerve de combustibil, apa, hrana, haine groase, paturi, medicamente, un telefon mobil pe care sa-l folositi in caz de urgenta, apeland cu mult calm numarul de urgenta 112, precum si un incarcator/baterie de rezerva.

Utilizati luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceata in cazul aparitiei acestui fenomen.

Evitati sa actionati brusc frana si mecanismele de directie, deoarece puteti derapa foarte usor.

Tineti cont de faptul ca atunci cand afara este zapada, distantele sunt mai greu de apreciat. De aceea, mentineti o distanta mai mare intre masina pe care o conduceti si cea din fata!

Respectati indicatiile agentilor de circulatie si a lucratorilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, in cazul interzicerii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea interventiei echipajelor de deszapezire si a autosalvarilor.

In zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sunt mai putin prudenti, circula zgribuliti, astfel ca nu se asigura corespunzator la traversare.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
356

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
496

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
619

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...