Clienții care nu primesc răspuns la reclamaţiile privind furnizarea de gaze vor avea dreptul la despăgubiri

 Clienții care nu primesc răspuns la reclamaţiile privind furnizarea de gaze vor avea dreptul la despăgubiri
Clienţii casnici care fac reclamaţii referitoare la furnizarea de gaze vor avea dreptul la despăgubiri în bani în cazul în care nu li se va răspunde în termenele legale stabilite. Aşa a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) printr-un act normativ privind standardul de performanţă pentru distribuţia gazelor naturale.

Conform avocatnet.ro, ordinul ANRE nr. 162/2015 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 919 din 11 decembrie şi va intra în vigoare pe 1 octombrie 2016.

Orice persoană care va adresa operatorului de gaze solicitări, sesizări sau reclamaţii referitoare la distribuţia gazelor naturale va avea dreptul să primească despăgubiri băneşti, potrivit prevederilor aplicabile din toamna anului viitor, în cazul în care nu va primi un răspuns în termenele legale stabilite de ANRE. Regula va fi valabilă indiferent că va fi vorba de un client casnic sau unul noncasnic.

Practic, în funcţie de motivul cererii, despăgubirile vor fi fixe, în cuantum de 10 sau 20 de lei, plus câte 1, 2 sau 5 lei pentru fiecare zi de întârziere, însă nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

Plata despăgubirilor datorate va fi făcută, în principiu, la cererea solicitantului, în 30 de zile de la înregistrarea acesteia. Solicitarea de plată va putea fi depusă în cel mult 60 de zile de la data la care obligaţiile operatorului de gaze devin scadente.
Nerespectarea termenului de plată a despăgubirilor va duce la dublarea sau chiar triplarea sumei datorate, în funcţie de întârzierea operatorului de gaze.

Solicitările, sesizările sau reclamaţiile clienţilor casnici vor putea fi făcute, de exemplu, pentru transmiterea contractului de furnizare a gazelor, nerespectarea valorii presiunii gazelor, calitatea gazelor, măsurarea cantităţilor de gaze, accesul sau racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor, refacerea terenurilor şi/sau bunurilor afectate de execuţia unor lucrări la obiectivele sistemului de distribuţie a gazelor.

De menţionat este că actul normativ recent publicat în Monitor stabileşte obligaţia operatorului de gaze de a plăti despăgubiri şi în alte situaţii specifice în relaţia cu clienţii casnici.

Atenţie! Ordinul ANRE nr. 162/2015 va intra în vigoare abia la data de 1 octombrie 2016.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
15

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
401

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
258

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...