Cine este omul de afaceri care a încercat să-l mituiască pe chestorul Dan Fătuloiu

 Cine este omul de afaceri care a încercat să-l mituiască pe chestorul Dan Fătuloiu

 Catalin Chelu  financiarul.ro

Despre Cătălin Chelu se poate spune că este unul dintre cei mai activi investitori pe bursă şi unul dintre cei mai influenţi investitori. Presa a scris şi despre cum renumitul om de afaceri a devalizat întreptinderea de stat "Rotes SA", iar la DIICOT Cătălin Chelu are trei dosare, în care figurează pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi acuzaţii referitoare la piaţa de capital. Până acum, însă, omul de afaceri nu a fost pus sub acuzare.

Cătălin Constantin Chelu, în vârstă de 44 de ani, s-a născut în Craiova. Este domicilat în Galaţi. Deţine: Celule Electrice, Galgros Galaţi, Vulturul Comarnic şi Mecanica Rotes. Este acţionar la zeci de firme şi unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale din Galaţi. Averea lui Cătălin Chelu era estimată la 15-17 milioane de euro în acest an.

Cătălin Chelu deţine pachete importante de acţiuni la societăţi cotate pe Bursa de Valori Bucureşti şi pe bursa electronică Rasdaq, scrie money.ro. Pe BVB, Cătălin Chelu deţine 14 companii şi un portofoliu în valoare de 30 milioane de euro. Chelu mai deţine pachete de acţiuni la societăţi care activează în domenii precum: producţia de cărămidă refractară, producţia de truse de sudură şi mecanică fină, reşapare de anvelope, producţia de scule de filetat, transport, producţie de aţă.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai activi şi mai vizibili investitori români de pe piaţa românească de capital şi este partener cu SIF-urile în mai multe companii. Unele dintre acestea sunt folosite la rândul lor ca vehicule de investiţii: Celulele Electrice Băileşti, Mecanica Rotes Târgovişte sau Vulturul Comarnic. Afacerile societăţilor economice ale lui Cătălin Chelu au dus la cumpărarea de acţiuni de la SIF-uri şi a atras atenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care a sesizat Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor. Cercetările au scos la iveală mai multe aspecte. Societăţile comerciale şi asociaţiile controlate, direct sau indirect, de Cătălin Constantin Chelu, au cumpărat acţiuni emise de cele cinci SIF-uri, în perioada 1999- 2004, prin intermediul SC Eldainvest SA Galaţi. Persoanele ce fac parte din acest grup de interese deţin împreună pachete importante de acţiuni la SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, putând influenţa semnificativ deciziile luate în cadrul acestor societăţi. În încercarea sa de a controla cât mai mult din averea SIF-urilor, Cătălin Chelu a încercat să pună mâna şi pe SIF Oltenia. Cel pe care a vrut să îl schimbe din funcţie ca să îi ia locul este un alt controversat om de afaceri, Dinel Staicu, fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova. N-a reuşit însă.

Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost membru în Consiliul de Administraţie (CA) la SIF Moldova şi a fost revocat din funcţie în februarie 2008. CNVM nu l-a recunoscut pe Chelu în funcţiile de preşedinte şi director general al SIF Moldova şi a cerut convocarea unei adunări generale în care să fie cerută şi părerea acţionarilor cu privire la menţinerea omului de afaceri în funcţia de membru al CA. Chelu a fost sancţionat pentru încălcarea pragului de deţinere de 1% la SIF Oltenia. În replică, miliardarul gălăţean susţine că CNVM este o organizaţie de tip mafiot.

Problemele lui Cătălin Chelu cu justiţia

DIICOT are în lucru are trei dosare pe numele lui Cătălin Chelu: spălare de bani, evaziune fiscală şi referitoare la piaţa de capital. Până acum, însă, omul de afaceri nu a fost pus sub acuzare.

La data de 21 martie 2000, Cătălin Chelu a achiziţionat cu un miliard de lei vechi 51% din acţiunile societăţii Sircovtex Siret de la Fondul Proprietăţii de Stat. Sircovtex avea 1.700 de angajaţi în 1997, iar în anul 2001 numărul acestora a ajuns la 314. În august 2001, Sircovtex a intrat în faliment.

Jurnaliştii au scris despre Cătălin Chelu că a devalizat "Rotes SA" şi că a vândut ilegal Secţia de Confecţii Metalice Teiş, în timp ce avea conturile blocate pentru datorii la stat.

În 2001, salariaţii de la "Sircovtex Siret", au transmis fostului Fond al Proprietăţii de Stat o sesizare din care reieşea că omul de afaceri Cătălin Chelu vindea covoare din stocul unităţii prin intermediul unor firme care îi aparţineau, iar cu banii obţinuti astfel îşi achita contravaloarea acţiunilor cumpărate de la Fondul Proprietăţii de Stat.

Cătălin Chelu apare în scandalul legat de tentativa de mituirea a secreatului de stat din MAI, Dan Fătuloiu

Numele omului de afaceri Cătălin Chelu apare în scandalul legat de tentativa de mituire a secretarului de stat din MAI Dan Valentin Fătuliu. Potrivit Realitatea TV, Chelu ar fi încercat să-l mituiască pe Fătuloiu în schimbul intervenţiei secretarului de stat în dosarele în care era implicat omul de afaceri. Mita consta în două vile în Capitală, două maşini de lux şi 50.000 de euro. Fătuloiu a refuzat mita şi a sesizat DNA.

Sursa: realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reprezentanții RAR, despre rezervorul GPL al mașinii: „După această dată butelia trebuie înlocuită”

astăzi, 14:13

Reprezentanții Registrului Auto Român atrag atenția cu privire la „perioada de valabilitate” a rezervorului GPL, de care puțini români țin cont. Tu știi când &bdq...

FC Botoșani și-a aflat programul și orele de disputare a partidelor din următoarele trei runde din SuperLigă!

astăzi, 13:41

În runda a XXIII-a „roș-alb-albaștrii” se vor deplasa la Ploiești pentru a înfrunta Petrolul. Confruntarea de pe „Ilie Oană”, se va disputa luni, 27 ianuarie, d...

Schimbarea permisului auto în 2025. Documentele obligatorii pentru toți șoferii!

astăzi, 13:30

Permisul auto se va schimba mai ușor în 2025. Titularii pot beneficia de platformele online care le permit să facă programări pentru a evita statul la cozi și să plătească inst...