Cat ne costa cosul lunar de supravietuire?

 Cat ne costa cosul lunar de supravietuire?
De cinci ani de zile, autoritatile romane au renuntat sa mai tina seama de pretul cosului minim lunar de consum, atunci cand ne calculeaza salariul minim pe economie, venitul si pensia - minime garantate.

Astfel, traiul lunar ne costa de cateva ori mai mult decat aceste venituri. Numai cheltuiala cu mancarea face o familie sa scoata din buzunar sume care variaza intre 480 si 750 de lei, la nivelul acestei luni, informeaza Jurnalul National.

Salariul minim brut pe economie este de 600 de lei pe luna, venitul minim garantat a fost si el marit la 108 lei/luna, iar pensia minima garantata despre care se discuta acum in proiectul de buget este de 350 de lei pe luna.

Ziaristii de la Jurnalul National au facut un calcul pentru a afla cat costa cosul minim de consum lunar, acest CMCL care exprima limita inferioara a necesarului traiului lunar al unei familii de 2,804 persoane, respectand cantitatile si produsele inscrise in CMCL-ul aprobat in 2000.

In acel an "costul supravietuirii" era de 313,65 RON. Calculul - in care s-au folosit din mai multe zone, preturile la alimente gasite ca cele mai mici si s-au respectat cantitatile prevazute in CMCL-ul din anul 2000 - arata ca valoarea in jurul careia "se invarte" costul cosului minim de consum lunar este de 2.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
316

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
537

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...