Atenție la tentativele de fraudă cu facturi

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează românii să fie atenți la tentativele de fraudă cu facturi.

Instituția semnalează că în spatele unei solicitări de tranzacții este posibil să fie un atacator. Acesta încearcă să deturneze banii către contul propriu.„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”.

 

CERT-RO, despre frauda cu facturi: Cum procedează atacatorii

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucişată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plăţile viitoare. Noul cont este deţinut sau controlat de acesta.

CERT-RO sfătuieşte organizaţiile să se asigure că angajaţii sunt informaţi, recunosc acest tip de fraudă. De asemenea, mai sunt oferite detalii despre cum să o evite şi să sesizeze poliţia la orice încercare.

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori. Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor”, mai recomandă specialiştii CERT-RO.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale”, atenţionează specialiştii în securitate cibernetică.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un zilier botoșănean și-a luat tălpășița de la stână cu câinele, telefonul și banii angajatorului!

astăzi, 11:42

A plecat de la stână cu un telefon mobil, 300 de lei în numerar și un câine. Păgubitul a depus o plângere la poliție, în acest caz fiind întocmit dosar penal pe...

Marele actor Florin Piersic, aplaudat în picioare. Ce premiu a primit cel mai iubit actor?

astăzi, 11:29

Cluj-Napoca a fost ieri, 8 mai 2025, martorul unui moment încărcat de emoție și recunoștiiță odată cu decernarea Marelui Premiu la Gala Laureaților unei personalități marcante a cultur...

9 Mai – Ziua Europei: Mesajul Prefectului județului, Dan Nechifor, cu prilejul Zilei Europei!

astăzi, 10:30

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al ‘Declarației Schuman’, un moment de răscruce care a constituit începutul integrăr...