Tradițiile românilor: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sânzienele

Tradițiile românilor: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sânzienele

În fiecare an, pe data de 24 iunie, de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în tradiția populară se sărbătoresc Sânzienele, fiind cunoscute în mitologia românească drept zânele rele din clasa ielelor, sinonime cu Drăgaicele.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia sa. Nașterea aceasta a avut loc cu șase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV-V, când se fixează definitiv și data sărbătorii Crăciunului.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie, se pare că a fost instituită după unii cercetători, spre a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstițiului de vară (22-23 iunie).

Sânziene își au originea într-un cult solar

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar, scrie crestinortodox.ro.

Ce visează fetele în noaptea de Sânziene

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile șisuferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și lepun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Coronița de Sânziene

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete deSânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră căomul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va murirepede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. În trecut, cu ocazia acestei sărbători se organizau bâlciuri și iarmaroace, un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

De asemenea, pe data de 24 iunie este sărbătorită Ziua internațională a Iei începând din anul 2013, la iniţiativa comunităţii online 'La Blouse Roumaine'.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Destinul frânt al unei „pancarte”

astăzi, 10:52
818

Pandemia de coronavirus a avut și ea efectele ei pozitive. A scos la iveală umanitatea din noi, dorința de a ajuta și de a ne implica mai mult în cazurile sociale prezente frecvent în ...

Peste o treime din Uvertura este închisă de pandemie. Veniturile din chirii au scăzut cu 53%

astăzi, 10:29
132

Uvertura Mall, centru comercial din Botoşani aflat în reorganizare juridică, a încasat în primul semestru din 2020 venituri din chirii cu 53% mai mici faţă de aceeaşi perioadă ...

Incendiul care a cuprins un depozit din Ripiceni, nu a fost lichidat nici după 24 de ore

astăzi, 08:53
292

De mai bine de 24 de ore, pompierii botoșăneni intervin pentru stingerea incendiului care a cuprins un depozit de furaje de pe raza comunei Ripiceni, informează purtătorul de cuvânt al Inspe...