„Tinerele speranțe”, adunate din ambele părți ale Prutului: „Festivalul a demonstrat că prietenia, educația, cultura nu au frontiere” (FOTO&VIDEO)

„Tinerele speranțe”, adunate din ambele părți ale Prutului: „Festivalul a demonstrat că prietenia, educația, cultura nu au frontiere” (FOTO&VIDEO)

Frontierele dintre România și Republica Moldova au fost anulate cultural și spiritual, în cadrul unui amplu eveniment desfășurat în municipiul Bălți din Basarabia, care a unit sute de tineri artiști și iubitori de artă. Cea de a treia ediție a Festivalului-Concurs Internațional „Tinere Speranțe” a adunat emoții și talente de ambele părți ale Prutului, fiind găzduit de Palatul Culturii​ din "Capitala Nordului", orașul Bălți, dumincă, 17 noiembrie a.c. Peste 150 de premii au fost acordate tinerilor din zece județe și raioane ale celor două țări.

Festivalul de tip competiție este structurat pe trei categorii: artă plastică, interpretare și coregrafie. Sute de copii și tineri au urcat pe scena teatrului și au creat un conglomerat artistic, inducând de la nostalgie la frenezie și extaz publicului. Au participat „tinere speranțe” din județele Botoșani, Iași , Suceava și Piatra Neamț, din partea României, respectiv din Chișinău, Bălți, Glodeni, Fălești, Rișcani și Drochia, din partea Moldovei.

 

„Festivalul a devenit o tradiție pentru municipiul Bălți. Mă mândresc de faptul că cei mai talentați, cei mai frumoși, cei mai curajoși și cei mai inspirați tineri sunt acum în Bălți. Vă doresc tuturor puterea de a răspunde provocărilor. Voi sunteți tinerii de astăzi, care vor aduce schimbarea de mâine, bineînțeles, alături de noi. Pentru că tinerețea nu este o stare a vârstei, ci este o stare a sufletului. Festivalul acesta a demonstrat foarte ambițios că prietenia, educația, cultura nu au frontiere. Le mulțumesc partenerilor din Botoșani pentru că ne-au provocat, la una dintre edițiile din municipiul Botoșani și au adus acest eveniment extinzându-l și făcându-l internațional și în Moldova”,

a declarat în deschidere Tatiana Dubițkaia, viceprimar al municipiului Bălți și coordonator al Direcției locale pentru Învățământ, Tineret și Sport.

La categoria „Dans și coregrafie” au fost selectate: Colegiul Național „Octav Băncilă” din Iași, ansamblurile de balet „Arlechin” și „Princess” ale Asociației „Arlechin” din Botoșani, Palatul Copiilor din Botoșani, Școala de dans „Maximum” din Bălți, Școlile Gimnaziale nr. 11 și nr. 13 din Botoșani, Centrul „Prietenia” din Botoșani, Formația de dans „Unison”, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” și Grădinița „Șotron”, din Botoșani.

La categoria „Muzică”, au fost nominalizate: grupul vocal „Crenguța de busuioc” al Asociației „Arlechin”, Școala Populară de Arte din Botoșani, Asociația „Albeșteanca”, „Paparudele” și „Bundițele” Grădiniței „Șotron”, Grădinița nr. 1 Răchiți, Grădinița nr. 4 din Săveni și Școala Gimnazială nr. 4 din Suceava.

La categoria „Teatru”, au fost selectate: Cubul „Artis” din Piatra Neamț, trupa „Art Sim” a Asociației „Arlechin”, trupa „AmFiTeatru” a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Botoșani și Grădinița nr. 19 din Botoșani.

Evenimentul a fost organizat, în principal, de Asociația Culturală „Arlechin”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Bălți și Direcţia de Învăţământ, Tineret şi Sport din Bălţi. În sprijin au venit zeci de instituții, atât din Botoșani (Consiliul Județean, Consiliul Local și Primăria Muncipiului Botoșani, Primăria și Cosiliul Local ale orașului Săveni, Grădinița „Șotron”, Fundația Județeană pentru Tineret, Direcția Județeană de Sport și Tineret, Palatul Copiilor, Teatrul „Mihai Eminescu”, Clubul Rotary Botoșani, Școala Populară de Arte, iar lista continuă), precum și din Bălți (în special, Centrul de Cultură și Tineret, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Centrul Cultural „Miron Blanc”).

Scopul proiectului este de a favoriza la elevi, dezvoltarea dimensiunii creativ-artistice  prin încurajarea originalităţii, individualităţii şi a spiritului de iniţiativă. Totodată, activităţile reprezintă o şansă frumoasă, pentru toţi participanţii (elevi şi profesori) de a stabili legături de prietenie şi colaborare pentru viitor.

Festivalul – Concurs de Interpretare şi Creaţie „Tinere Speranţe” are o istorie frumoasă, fiind singurul eveniment din judeţul Botoşani (România) organizat şi înainte de 1989.  Propunându-și să încurajeze dezvoltarea armonioasă a personalității tinerilor, acesta are ca principal scop crearea, asigurarea unui cadru optim de manifestare în spirit competitiv, promovarea şi valorificarea disponibilităţilor artistice, sportive, estetice, interpretative şi de creaţie specifice copiilor, elevilor şi tinerilor (vârste cuprinse între 3 şi 19 ani).

Foto&Video: Ionuț IOSUB
 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezervările pentru piscina de la „Cornișa” se pot face și online

astăzi, 11:07
127

Din 18 iunie piscina exterioară de la Cornișa a fost redeschisă iar, ca urmare a noilor reguli privind siguranța vizitatorilor, conducerea Aquaprk-ului a recomandat celor care le trec pragul progr...

Botoșăneanul din fruntea ANPC, recomandări cu privire la achiziționarea produselor congelate

astăzi, 10:35
176

Botoșăneanul Eduardt Cozminschi, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), readuce în atenția consumatorilor o serie de recomandări cu privire la achizițio...

Dezinsecție urgentă a municipiului solicitată de către viceprimarului Cosmin Andrei

astăzi, 10:32
158

Ca urmare a sesizărilor primite din partea botoșănenilor, Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului Botoșani, solicită public primarului Cătălin Flutur să achiziționeze urgent servicii de dez...