Simbolul României privește iar maiestuos de pe culmi: Mugetele zimbrilor se aud din nou în Munții Făgărașului

Simbolul României privește iar maiestuos de pe culmi: Mugetele zimbrilor se aud din nou în Munții Făgărașului

Mugetele zimbrilor se aud din nou în Munții Făgărașului după ce în cadrul unui proiect european, Fundaţia Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, în zona lacului Pecineagu.

Este pentru prima dată în ultimii 200 de ani când zimbrii calcă din nou prin pădurile Munților Făgăraș după ce animalele au fost aduse dintr-o rezervația din Germania și din Munții Carpați din Polonia.

Imediat după ce au fost aduşi în România aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență. 

În iarna trecută zimbri au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.).

Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană. În 2003 au fost aduși 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un țarc cu o suprafață de 180 de hectare. În acest loc, zimbrii trăiesc în semi-libertate.

În data de 21 martie 2012 au fost eliberați 5 zimbri din Parcul Național Dragoș Vodă, iar ei sunt monitorizați în permanență.

Începând cu anul 2014, în Munții Țarcu (pe raza comunei Armeniș, județul Caraș-Severin) au fost reintroduse mai multe exemplare din această specie (17 mai 2014 au fost reintroduse 17 exemplare, 12 iunie 2015, 14 exemplare, iar în 11 iunie 2016 încă 10 exemplare).

Începând cu anul 2019 Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș. La început au fost aduși din Germania un număr de patru zimbri, iar la finalul anului au fost aduși alți nouă zimbri de proveniență poloneză.

Fundația își propune ca treptat să creeze o populație stabilă de cel puțin 30 de zimbri în zona inițială.

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este atunci când zimbri pot supraviețui și se pot înmulți în condiții naturale, fiind nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbrii se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O copilă de 13 ani din Botoșani a născut copilul unui tânăr de 25. Procurorii au trimis tatăl în judecată

Vineri, 3 Iulie 2020
787

Un tânăr de 25 de ani din Botoşani a fost trimis în judecată de procurori după ce a întreţinut relaţii sexuale cu o copilă de 13 ani. Mai mult decât atât fata a r...

Din această seară: Terasele, centrele comerciale și zonele aglomerate din Botoșani vor fi controlate de efective mărite de forțe de ordine

Vineri, 3 Iulie 2020
2308

Pentru prevenirea si limitarea îmbolnăvirilor Covid 19, începând cu această seara, politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai...

Bătrânul suspect de COVID „fugit” de la „Mavromati” a fost găsit acasă. Care a fost motivul plecării

Vineri, 3 Iulie 2020
501

Botoșăneanul de 82 de ani, suspectat de infecție cu Covid-19, care a părăsit Spitalul Județean fără acordul cadrelor medicale, a fost identificat de către polițiști în localitatea de ...