Leon Dănăilă, geniul neurochirurgiei românești, și-a donat documentele personale Arhivelor Naționale ale României

Leon Dănăilă, geniul neurochirurgiei românești, și-a donat documentele personale Arhivelor Naționale ale României

Patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu un fond personal, foarte valoros, al celebrului medic neurochirurg, academicianul originar din Darabani, Leon Dănăilă. Documentele au fost preluate în cadrul unei ceremonii oficiale.

Vineri, 30 octombrie 2020, Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române a fost gazda unui eveniment deosebit. Arhivele Naționale ale României au organizat o ceremonie oficială, cu prilejul intrării în patrimoniul arhivistic a documentelor personale donate de către academicianul Leon Dănăilă.

Din cauza situației medicale, evenimentul s-a organizat fără public dar a fost transmis live pe internet. Fondul personal Leon Dănăilă va conține documente și înscrisuri valoaroase, referitoare sau direct legate de viața și cariera reputatului neurochirurg, precum: corespondență din tinerețe, manuscrise ale operelor științifice, diplome, medalii, invitații, fotografii realizate în timpul activităților intraspitalicești, excursii, la congrese din țară și străinătate. Cu o parte a acestor documente va fi organizată și o mini-expoziție. În perioada următoare specialiștii Arhivelor Naționale vor prelucra arhivistic documentele pentru a putea fi puse la dispoziția cercetătorilor prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.

În cadrul ceremoniei, academicianul Leon Dănăilă a primit din partea Arhivelor Naționale o diplomă de mulțumire pentru importanta contribuție adusă la îmbogățirea Fondului Arhivistic Național. Diploma a fost înmânată de către directorul Arhivelor Naționale, care, cu acest prilej a declarat: „De obicei nu facem evenimente la fiecare preluare de documente, dar de această dată am considerat că această arhivă, a renumitului neurochirurg Leon Dănăilă, merită toată atenția. Este o arhivă pe care, odată ajunsă la Arhivele Naționale, cei interesați o vor cerceta cu plăcere și va fi una dintre, să spunem, arhivele vedetă”.      

Mirela Comănescu, persoana din cadrul Arhivelor Naționale care s-a ocupat de preluarea fondului a declarat că ideea ca această arhivă să ajungă în instituția pe care o reprezintă a apărut atunci când presa a scris despre faptul că Leon Dănăilă și-a vândut casa pentru a publica o carte. Potrivit acesteia, un reportaj filmat în depozitele Arhivelor Națioanle, despre academicianul Dănăilă i-a permis să ia legătura cu dânsul. Mirela Comănescu a afirmat că atunci când a ajuns acasă la Leon Dănăilă a găsit o arhivă foarte bine organizată, cu fotografii puse în plicuri pe care scria data, locul și numele fiecărei persoane care apăreau acolo. Aceasta a mai spus că procesul de donație nu s-a încheiat, deoarece Leon Dănăilă dorește să mai păstreze o parte din manuscrisele lucărilor științifice, care în final vor intra tot în patrimoniul Arhivelor Naționale. La finalul discursului Mirela Comănescu a făcut și o destăinuire, anume că academicianul Dănăilă își scrie memoriile, o parte a manuscrisului fiind predat deja Arhivelor.

Născut la Darabani, în județul Botoșani, academicianul Prof. Dr Leon Dănăilă este medicul specialist neurochirurg care a fost inclus în lista internațională a celor “500 de Genii ale secolului 20”. Din 2015, Leon Dănăilă este Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noaptea Sfântului Andrei. Tradiții și superstiții

astăzi, 17:13
174

Încă din această noapte, românii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, prăznuit  în fiecare an la 30 noiembrie....

VIDEO! Florin Ciubotariu, după meciul cu CSM Vaslui: "E frustrant, băieții plâng, suferă!"

astăzi, 15:24
108

CSM Botoșani a pierdut duelul cu CSM Vaslui și rămâne "lanterna roșie" a campionatului. Chiar și așa, jucătorii de la Botoșani au arătat, în meciul de vineri, disputat &...

Radu Malancea, fostul director de la „Mavromati”, în stare critică la Iași

astăzi, 15:19
3001

La exact o săptămână după ce a demisionat, medicul Radu Malancea a fost trimis în stare critică la Iaşi cu disecţie de aortă. Acesta a venit duminică dimineaţă cu maşina person...