Doi veterani din teatrele de operații din Afganistan vor fi Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani

Doi veterani din teatrele de operații din Afganistan vor fi Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani

La solicitarea Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” - Sucursala Botoşani, primarul Cătălin Mugurel Flutur propune acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru doi botoşăneni, ofiţeri în activitate şi veterani militari, foşti combatanţi ai teatrelor de operaţii din Afganistan.

Locotenentul-colonel Sorin Ioan Ciobanu, în vârstă de 42 de ani, şi colonelul Ionel Lucian Sandu, de 50 de ani, sunt veterani cu misiuni importante la activ, desfăşurate cu succes şi fără pierderi în cadrul grupurilor în care au acţionat.

”După cum se ştie, zona este una cu risc extrem de ridicat şi în contextul recentelor evenimente tragice înţelegem cu toţii pericolul în care se află toţi cei care sunt prezenţi acolo. Tocmai de aceea alegem astăzi o formă supremă şi elegantă de a le mulţumi şi de a le arăta celor doi militari veterani botoşăneni expresia întregii activităţi. Au purtat cu cinste simbolurile naționale și au reprezentat țara, instituție și urbea botoșăneană. S-au evidențiat în mod exemplar pe timpul misiunilor externe, primind numeroase distincții din partea partenerilor de coaliție”

, motivează inițiatorii proiectului.

Locotenent-colonel Sorin-Ioan Ciobanu este militar de peste 15 ani. Acesta a activat în Afganistan începând din anul 2004. Până în 2016, a dus la bun sfârșit nu mai puțin de șase misiuni, care însumează trei ani și patru luni de acțiuni continue pe frontul din Afganistan. Este militarul cu cea mai mare experienţă în teatrele de operaţii externe, din județ, în prezent. A fost nominalizat pentru a pregăti militari NATO pentru introducerea lor în teatrul de operaţii din Afganistan. A primit, printre alte distincții, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, iar din acest an este președintele Asociației amintite.

Colonelul Ionel-Lucian Sandu este comandantul Garnizoanei Botoşani, în perioada 2008-2016 a contribuit decisiv la toate activităţile în care a fost implicată structura pe care a coordonat-o. S-a evidenţiat prin profesionalism şi seriozitate, lucru care a condus la promovarea sa ca locţiitor al comandantului Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt Iaşi. În 2011, a preluat comanda unui detașament aflat în misiune în Afganistan. Printre cele mai ilustrative distincții se numără Emblema Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de pace, Medalia Army Commendation și învestirea în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Acordarea titlului de Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani ar urma să aibă loc pe 11 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de operații.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
299

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
514

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
151

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...