Doi veterani din teatrele de operații din Afganistan vor fi Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani

Doi veterani din teatrele de operații din Afganistan vor fi Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani

La solicitarea Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” - Sucursala Botoşani, primarul Cătălin Mugurel Flutur propune acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru doi botoşăneni, ofiţeri în activitate şi veterani militari, foşti combatanţi ai teatrelor de operaţii din Afganistan.

Locotenentul-colonel Sorin Ioan Ciobanu, în vârstă de 42 de ani, şi colonelul Ionel Lucian Sandu, de 50 de ani, sunt veterani cu misiuni importante la activ, desfăşurate cu succes şi fără pierderi în cadrul grupurilor în care au acţionat.

”După cum se ştie, zona este una cu risc extrem de ridicat şi în contextul recentelor evenimente tragice înţelegem cu toţii pericolul în care se află toţi cei care sunt prezenţi acolo. Tocmai de aceea alegem astăzi o formă supremă şi elegantă de a le mulţumi şi de a le arăta celor doi militari veterani botoşăneni expresia întregii activităţi. Au purtat cu cinste simbolurile naționale și au reprezentat țara, instituție și urbea botoșăneană. S-au evidențiat în mod exemplar pe timpul misiunilor externe, primind numeroase distincții din partea partenerilor de coaliție”

, motivează inițiatorii proiectului.

Locotenent-colonel Sorin-Ioan Ciobanu este militar de peste 15 ani. Acesta a activat în Afganistan începând din anul 2004. Până în 2016, a dus la bun sfârșit nu mai puțin de șase misiuni, care însumează trei ani și patru luni de acțiuni continue pe frontul din Afganistan. Este militarul cu cea mai mare experienţă în teatrele de operaţii externe, din județ, în prezent. A fost nominalizat pentru a pregăti militari NATO pentru introducerea lor în teatrul de operaţii din Afganistan. A primit, printre alte distincții, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, iar din acest an este președintele Asociației amintite.

Colonelul Ionel-Lucian Sandu este comandantul Garnizoanei Botoşani, în perioada 2008-2016 a contribuit decisiv la toate activităţile în care a fost implicată structura pe care a coordonat-o. S-a evidenţiat prin profesionalism şi seriozitate, lucru care a condus la promovarea sa ca locţiitor al comandantului Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt Iaşi. În 2011, a preluat comanda unui detașament aflat în misiune în Afganistan. Printre cele mai ilustrative distincții se numără Emblema Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de pace, Medalia Army Commendation și învestirea în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Acordarea titlului de Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani ar urma să aibă loc pe 11 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de operații.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Radu Roșu, despre meciul CSM - Târgoviște: "Nici nu vreau să mă gândesc că nu vom câștiga"

astăzi, 20:27
63

CSM Botoșani se deplasează la Târgoviște, acolo unde vor da piept cu "lanterna roșie", CSU Târgoviște. Partida pare a fi una foarte simplă pentru Botoșani, având &ic...

Expoziție a terapiilor complementare, la Muzeul Județean din Botoșani

astăzi, 19:35
139

Vineri, 25 octombrie a.c., începând cu ora 12:00, va avea loc deschiderea oficială a Expoziției de terapii complementare, găzduită de Muzeul Județean Botoșani. Aceasta este organizat...

Prea multe locuri de muncă pentru absolvenții de liceu din Botoșani

astăzi, 18:35
470

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat  “Bursa locurilor de munca pentru absolventi”,  una dintre cele mai importante acţiuni implementate&...