Trei milioane de euro îngropate în ANL-urile botoșănene. Locuințele noi au fost recepționate, dar nu pot fi folosite

Trei milioane de euro îngropate în ANL-urile botoșănene. Locuințele noi au fost recepționate, dar nu pot fi folosite

Statul român a finanţat construirea a 80 de locuinţe ANL la marginea municipiului Botoşani. Investiţia s-a ridicat la 12 milioane de lei. Lucrările au început în 2016, iar locuinţele trebuiau date în folosinţă în 2018. Suntem în anul 2020 şi încă niciun chiriaş nu s-a mutat în apartamente. Motivul pentru care investiţia statului zace nefolosită este halucinant: Primăria Botoşani n-a racordat încă blocurile la gaz metan, electricitate sau apă potabilă.

Peste 80 de locuinţe ANL din municipiul Botoşani, pentru care statul a cheltuit 12 milioane de lei, zac nefolosite. Deşi trebuiau date în folosinţă încă din 2018, apartamentele nu au fost distribuite nici până astăzi chiriaşilor. Motivul este lipsa utilităţilor. ANL-urile nu au apă, gaz şi nici curent electric.

Povestea ANL-urilor din Botoşani se leagă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, scrie Adevărul. Acesta a venit în plină campanie electorală să-l susţină pe candidatul PSD, de atunci, la Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc. Împreună cu Mazăre, Portariuc a ales terenul pe care să fie construite blocuri pentru tineri. Au şi pus o cărămidă împreună, în văzul presei. Portariuc a câştigat alegerile şi a trecut terenul din proprietatea MAPN în cea a Primăriei Botoşani. A fost şi câştigată o finanţare pentru construirea locuinţelor ANL, prin Ministerul Dezvoltării. În 2016, ajungea primar al Botoşaniului Cătălin Flutur. Acesta a continuat investiţia având în vederele sumele alocate şi proiectele deja făcute. Primăria trebuia să asigure din bugetul local racordarea la utilităţi a blocurilor.

Lucrările au început în 2017, iar primele patru blocuri au fost finalizate în 2018. Abia după începerea lucrărilor, oficialii primăriei şi-au dat seama că au o problemă uriaşă: racordarea la reţeaua de apă din zonă este imposibilă. Primarul Cătălin Flutur a explicat că de vină a fost alegerea amplasamentului pentru construirea noilor blocuri într-o zonă fără utilităţi în preajmă, cu o ţeavă de apă subdimensionată. Totul s-ar trage, spun actualele autorităţi din Botoşani, de la povestea campaniei fostului primar Mazăre.

„Eu nu ştiu cum s-a ales terenul acolo. Am făcut o paralelă în timp: Ştefan cel Mare, când voia să facă o mănăstire, trăgea cu arcul şi acolo unde cădea săgeata ridica o mănăstire. Aici, domnul Mazăre cu fostul primar au pus o cărămidă şi au spus că acolo se fac blocurile ANL“, explică acum primarul Flutur.

Mai mult decât atât, pentru a alimenta cu apă ANL-urile ar fi trebuit o investiţie uriaşă, spun autorităţile, care costa mai mult decât blocurile. 

În mod normal, mai scrie Adevărul, conform planificării, în 2018 chiriaşii ar fi trebuit să se mute în noile locuinţe ANL. Şi asta în condiţiile în care listele de aşteptare sunt pline. Termenul a fost amânat fiindcă Primăria Botoşani nu găseşte soluţii pentru racordarea la utilităţi. În cele din urmă, în septembrie 2019, lucrările au fost recepţionate, chiar neterminate. Au trecut de atunci aproape 6 luni, iar blocurile încă n-au utilităţi şi nici n-au fost date chiriaşilor.

„Am semnat protocolul de predare-primire al obiectivului de investiţii: Locuinţe pentru tineri destinate închirierii. 80 de apartamente au intrat în patrimonial primăriei. Procesul verbal de finalizare a lucrărilor a fost semnat încă din data de 12 septembrie dar nici până astăzi nu avem finalizate lucrările la utilităţi, iar locuinţele nu pot fi repartizate. Blocurile încă nu sunt branşate la reţelele de apă, canalizare, gaz şi energie electrică“, a precizat viceprimarul Cosmin Andrei.

Reprezentanţii primăriei spun că se lucrează la racordarea utilităţilor şi că totul ar fi gata până la finele lui 2020.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Poli Iași 2-1! Marius Croitoru, locul 3, în primul sezon de antrenorat! VIDEO

Luni, 24 Februarie 2020
731

Derby-ul Moldovei s-a jucat luni, de la ora 20:00. Aproximativ 1500 de suporteri au asistat la un derby cu o miză minimă.FC Botoșani a avut lovitura de deschidere. Tot FC Botoșani a avut și p...

Tânăr „drogat” cules de pe stradă. Polițiști au chemat ambulanța

Luni, 24 Februarie 2020
610

Polițiștii locali din cadrul serviciului ordine publică au desfășurat activități pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță pe raza municipiului Botoșani.Astfel, vineri, &icir...

Tânăr din județ, amendat pentru o țigară fumată în parc

Luni, 24 Februarie 2020
739

Patrula Poliției locale care acționa în zona parcului Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, a intervenit vineri, în jurul orei 15.50, în parcul de  joacă pentru copii din...