Srilankezii abandonaţi la aeroport au fost concediaţi cu încălcarea gravă a Codului Muncii de către firma din Botoșani

Srilankezii abandonaţi la aeroport au fost concediaţi cu încălcarea gravă a Codului Muncii de către firma din Botoșani

Confecţionerii din Sri Lanka ajunşi în mijlocul unui scandal naţional după ce au fost abandonaţi pe Aeroportul Otopeni au fost concediaţi de patronii fabricii din Botoşani fără a se respecta Codul Muncii. De altfel, societatea a şi fost amendată de inspectorii ITM cu 13.000 de lei.

Acum o lună, 34 de angajaţi din Sri Lanka ai unei fabrici de confecţii din judeţul Botoşani erau concediaţi din motive disciplinare. Concedierile veneau şi în condiţiile în care fabrica îşi închidea porţile din cauza îmbolnăvirilor de COVID-19 în rândul muncitorilor. Cert este că după concedierea muncitorilor din Sri Lanka, inspectorii ITM au declanşat o anchetă la fabrica de confecţii. 

Amendă de 13.000 de lei pentru angajator

În urma controalelor şi a studierii documentelor angajatorului, inspectorii ITM au ajuns la concluzia că firma de confecţii din Botoşani nu a respectat Codul Muncii atunci când i-a concediat pe confecţionerii din Sri Lanka. Cel puţin asta se arată într-un răspuns ITM oferit la o cerere pe legea 544. 

„În cursul lunii mai 2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a efectuat două controale la societatea G.T. Company S.R.L. , atât în domeniul relaţiilor de muncă cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. S-a constatat faptul că în perioada aprilie-mai angajatorul a încetat contractele de muncă unui număr de 43 de cetăţeni srilankezi pe motive disciplinare. Încetarea disciplinară a contractelor individuale de muncă s-a realizat fără a se respecta prevederile Codului Muncii privind cercetarea disciplinară prealabilă, conţinutul deciziei de sancţionare şi comunicarea acesteia”, au precizat, în răspunsul la solicitare, reprezentanţii ITM, scrie Adevărul.

Societatea a fost amendată cu 13.000 de lei de ITM pentru neregulile constate inclusiv pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Aceeaşi fabrică de confecţii, spun reprezentanţii ITM în cadrul aceluiaşi răspuns a mai fost sancţionată de două ori, anul trecut, pentru ”negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară şi pentru nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal”.

Angajaţii srilnakezi au stat trei săptămâni în carantină la Botoşani iar apoi au plecat către Bucureşti, fiind lăsaţi pe aeroportul Otopeni, la solicitarea lor, spun reprezentanţii firmei de transport implicată în deplasarea acestora. Cu intervenţia Ministrului Muncii, srilankezii au fost angajaţi la o fabrică din judeţul Cluj, unde se află şi în prezent.

(Foto: Adevărul)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
18

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
166

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
52

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...