Rata şomajului la Botoșani, 2,77%! Din 3783 șomeri, 3001 persoane nu primesc niciun ban!

Rata şomajului la Botoșani, 2,77%! Din 3783 șomeri, 3001 persoane nu primesc niciun ban!

Ultimele statistici în privința șomajului de la Botoșani, realizate la finele lunii august, arată că în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.783 șomeri, din care din care 1748 femei.

Acest lucru înseamnă practic că județul înregistrează astăzi una din cele mai mici rate a șomajului din istorie, aceasta fiind stabilizată la 2.77%.

Într-un comunicat de presă emis de AJOFM Botoșani se arată că, în comparație cu luna precedentă, când rata șomajului era de 2.85% , la finele lunii august, acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,08 pp.

Ce atrage cu adevărat atenția este faptul că deși mulți botoșăneni sunt înregistrați în evidențele AJOFM,  aproape 80% din ei nu primesc practic nici un leu din partea statului român: sunt șomeri doar cu numele și figurează doar într-o bază de date!

“Din totalul de 3783 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 782 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3001 erau șomeri neindemnizați”, se precizează în comunicatul emis de AJOFM Botoșani.

În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.443 șomeri provin din mediul rural și 1340 sunt din mediul urban.

Cei mai mulți dintre șomeri rămân pe mai departe cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani. Vorbim despre 1036 persoane, iar apoi de 843 persoane, care au peste 55 ani, și de 673 de persoane fără loc de muncă care au între 50 – 55 de ani. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că în societatea românească este cel mai greu de trăit imediat ce ai depășit pragul vârstei de 40 de ani. O situație specifică de fapt întregii Românii, fără a fi o particularitate a Județului Botoșani sau fără a arunca un stigmat peste AJOFM Botoșani.

Iată și structura șomajului pe grupe de vârste. Șomerii cu studii primare au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani (31,69%). Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 25,22% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 21,94%, cei cu studii superioare sunt 4,49%, iar cei cu învățământ postliceal  1,11% .

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1904 persoane foarte greu ocupabile,1.649 greu ocupabile, 103  mediu ocupabile, iar 127 sunt persoane ușor ocupabile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum a pierdut PSD controlul electoral în mai toată Moldova, exceptând Botoșani. Cifrele care arată diferenţa drastică faţă de prezidenţialele din 2014

astăzi, 10:58

În șapte dintre cele opt judeţe ale provinciei istorice Moldova, candidatul dreptei s-a situat pe primul loc în opţiunile electoratului în primul tur al alegerilor prezi...

Au fost aleși noii vicepreședinți ai Consiliului Județean al Elevilor

astăzi, 10:48
43

Ieri a avut loc Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor, prilej cu care au fost aleși și noii vicepreședinți, în număr de 3, care vor completa Biroul Executiv.În ur...

Pensionarii ar putea primi bonuri de masă în schimbul tichetelor de călătorie nefolosite!

astăzi, 10:22
158

Pensionarii ar putea primi bonuri de masă. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, bonurile sunt propuse în schimbul tichetelor de călătorie nefolosite în...