Ministrul de Interne cere brățări electronice pentru cei care își bat partenerul de viață

Ministrul de Interne cere brățări electronice pentru cei care își bat partenerul de viață

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, la bilanţul Poliţiei Române, că pasul următor pentru stoparea violenţei domestice trebuie să fie introducerea brăţărilor electronice, deoarece 40 la sută dintre cei care au o interdicţie de a se apropia de victimă încalcă această obligaţie. Brăţările electronice ar urma să fie montate atât agresorului, cât şi victimei pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilită de instanţă, scrie News.ro.

Carmen Dan a afirmat, luni, că se înregistrează o creştere a cazurilor de violenţă domestică, deşi a fost schimbată legislaţia în acest sens.

“Vreau să subliniez un aspect care, în 2017 a fost definit ca îngrijorător, iar efectele din 2018 ne-au confirmat din păcate acele temeri. Este vorba de violenţa domestică. Înregistrăm o creştere cu şase procente a acestor infracţiuni însă problema nu este procentul, ci trendul. Asta pentru că de cinci ani înregistrăm creşteri pe acest tip de violenţe. Am schimbat legislaţia, am stabilit prin ordin de ministru procedura emiterii ordinului de protecţie provizoriu de către poliţişti. Chiar şi în aceste condiţii constatăm că un procent foarte mare, de 40% dintre cei care au o interdicţie de a se apropia de victimă, încalcă această obligaţie”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a precizat că pasul următor trebuie să fie introducerea brăţărilor electronice.

“Acest lucru ne face să ne gândim foarte serios la pasul următor care este proiectul pentru introducerea brăţărilor electronice. Am discutat despre acest proiect cu colegii mei din Parlament şi am constatat că există o susţinere din partea tuturor forţelor politice. Ideea este că un astfel de proiect nu poate fi abordat simplist, de genul: hai să cumpărăm brăţările şi să le montăm agresorilor. Discuţia trebuie să aibă în vedere cine asigură dispecerizarea semnalului emis de către aceste dispozitive, cine asigură platforma informatică, cine asigură mentenanţa sistemului, cine asigură intervenţia. De aceea, înainte de a avea o prevedere legislativă este nevoie să avem o formulă tehnică viabilă a acestui mecanism”, a explicat Carmen Dan.

Ea a precizat că există consultări cu STS-ul pentru că o soluţie ar fi ca dispecerizarea să fie asigurată de platforma 112, dacă acest lucru este posibil.

Carmen Dan a precizat că acele dispozitive trebuie montate atât agresorului, cât şi victimei.

“În cazurile de violenţă domestică aceste dispozitive trebuie montate şi agresorului, dar şi victimei pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilită de instanţă. Aşadar, suntem la jumătatea drumului şi sper să identificăm anul acesta soluţia tehnică necesară astfel încât să ducem în Parlament un proiect de lege care să reglementeze utilizarea acestor dispozitive”, a menţionat Carmen Dan.

La rândul său, inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul general Ioan Buda, a precizat că în două luni de la intrarea în vigoare a ordinului care permite poliţiştilor să emită ordine de restricţie provizorii au fost emise 1.300 de astfel de documente de căre poliţiştii din întreaga ţară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Georgel Durnea, fostul patron al Gerom de la Zăicești, a încetat din viață în urma epidemiei de coronavirus

astăzi, 16:53
1537

La doar câteva zile după ce primarul comunei Bălușeni, Neculai Stratulat, a încetat din viață după ce a fost depistat pozitiv la testul Covid-19, un alt lider politic din această co...

Atac sângeros la Botoșani: un bărbat și-a atacat vecinul cu o drujbă! A fost reținut urgent de polițiști

astăzi, 16:49
598

Polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 35 de ani din municipiul Botoșani.În urma probatoriului admi...

63,16% dintre botoșănenii care au dat Bac-ul în acest an, l-au și promovat

astăzi, 13:27
213

La nivelul județului Botoșani, rata de promovare înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, ...