Demografic, România se scufundă! Botoșaniul a rămas printre cele mai tinere județe ale României

Demografic, România se scufundă! Botoșaniul a rămas printre cele mai tinere județe ale României

De la mijlocul acestui an România a devenit oficial o țară în care mai mult de jumătate din populație este îmbătrânită.

Pe fondul migrației populației, pe care autoritățile nu o recunosc la adevărata dimensiune, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în România, populaţia vârstnică de 65 ani, şi peste, depăşind cu aproape jumătate de milion populaţia tânără de 0-14 ani.

Pentru botoșăneni însă, datele făcute publice ieri de Institutului Naţional de Statistică, arată și un lucru bun.

Județul Botoșani face parte din județele în care vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, ceea ce face ca județul să fie undeva la mijlocul clasamentului județelor tinere din România, cu un capital uman care ar trebui prețuit de oficialități.

Cel mai ”tânăr” județ din România lui 2019 este județul Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 38 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu trece de 44,2 ani, arată datele Institutului Național de Statistică.

Cele mai tinere județe sunt astăzi Iași, Ilfov, Suceava și Vaslui, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 38 de ani. În Iași, vârsta medie a locuitorilor a crescut cu aproape 7 ani, iar în Tulcea, Brașov și Constanța cu peste 6 ani.

România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele.

Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă, pentru că emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent.

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/capita ridicat cât și cele mai sărace.

Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși am putea intui faptul că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, iar zonele sărace au o natalitate mai mare, și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

 

Spune-ne opinia ta