De la 1 ianuarie 2020, cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul, iar alertarea falsă la 112 se pedepsește cu amendă de 5000 lei!

De la 1 ianuarie 2020, cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul, iar alertarea falsă la 112 se pedepsește cu amendă de 5000 lei!

Guvernul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare.

Aceasta prevede ca, de la 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobilă pre-plătite sunt obligaţi să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor de cartele SIM pre-pay, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a spus că în şedinţa Executivului a fost aprobată, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a Ministerului de Interne, ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea legislaţiei pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă.

“Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi implicit cel de răspuns la situaţiile de urgenţă”, a afirmat Barbu.

Această obligativitate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Cei care au deja cartele prepaid au 8 luni la dispoziţie să transmită datele de identificare.

Totodată, prin acest act normativ sunt stabilite sancţiuni mai aspre pentru alertarea falsă a autorităţilor: minumul amenzii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maximă de la 1.000 la 5.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anchetă pentru „deturnare a licitațiilor publice” la Primăria din Ștefănești

astăzi, 15:23
70

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Săveni au efectuat, miercuri, percheziţii la Primăria oraşului Ştefăneşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiun...

Opt botoșăneni diagnosticați cu COVID, în ultimele 24 de ore

astăzi, 14:59
106

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Botoșani, au fost diagnosticate cu noul coronavirus încă opt persoane, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică. Num...

Botoșănean prăbușit pe asfalt, au intervenit jandarmii

astăzi, 14:34
345

În această după-amiază, în zona industrială a municipiului Botoșani, un echipaj de jandarmi a observat un bărbat căzut pe partea carosabilă, cu urme de sângerare în zon...