Bilanț îngrijorător al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean: cu 11% mai multe misiuni pentru pompierii botoșăneni, în 2019

Bilanț îngrijorător al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean: cu 11% mai multe misiuni pentru pompierii botoșăneni, în 2019

Nu mai puțin de 410 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.365 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9.030 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de cca. 25 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2018, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a crescut cu 11%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 661 incendii (202 incendii de vegetație uscată), 5.449 intervenţii SMURD și 2.506 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, etc.).

În 414 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 3 persoane, în scădere față de anul 2018, când s-au înregistrat 16 victime. Scăderea numărului de victime se datorează și numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă derulate în cadrul campaniilor naționale „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, ”R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, a campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulate la nivelul județului, unică la nivel național, inclusiv a măsurilor luate de către ISU Botoșani în cooperare cu autoritățile administrației publice locale pentru punerea în aplicare a Planului de măsuri privind intensificarea activităţilor preventive la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la gospodăriile populaţiei – Botoşani 2019.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune (123 incendii); coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile (104 incendii); foc deschis în spații deschise/închise (65 incendii); acțiune intenționată (41 incendii); fumatul în locuri nepermise (30 incendii); cenușă/jar scântei (25 incendii); sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate (24 incendii); jocul copiilor cu focul (12 incendii); autoaprindere/scântei mecanice (11 incendii); scurgeri produse inflamabile (6 incendii); alte cauze (trăsnet, defecțiuni tehnice în exploatare – 18 incendii). Jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la cca. 40.000.000 lei. Pagubele au fost estimate la cca. 7.000.000 lei.

Majoritatea incendiilor (84,53%) s-au produs în gospodăriile cetățenești.

Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare

Anul trecut, 5 365 botoşăneni, dintre care 459 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 15 intervenţii pe zi.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 544 de persoane, dintre care 75 copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 73 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Pericole înlăturate de inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani

2.600 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 1.244 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, anul trecut, la operatori economici, instituţii şi localităţi. O parte dintre deficiențe au fost înlăturate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 1.745 sancțiuni contravenționale dintre care 207 amenzi în cuantum de 379.000 lei.

Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă și fumatul în locuri nepermise. 

În 2019, au fost înregistrate 547 de solicitări pentru emiterea de avize/autorizații de securitate la incendiu/protecție civilă. Pentru mai bine de jumătate dintre solicitări au fost emise avize/autorizații de securitate la incendiu/protecție civilă.

Anul trecut, inspectoratul a primit, înregistrat şi soluţionat un număr de 45 petiţii şi sesizări în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile. Toate petiţiile şi sesizările adresate unităţii au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
138

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
197

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
64

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...