O familie din județul Botoșani a rămas fără banii cu greu economisiți din pensie, după ce a încercat să le facă un bine unor voiajori a căror activitate este comercializarea de bunuri, din casă în casă. Mai exact, doi soți din comuna Ungureni au fost păgubiți de nu mai puțin 13.000 de lei.
Totul s-a întâmplat marți, 22 octombrie a.c., când Elena și Constantin Cojocaru au primit vizita a două persoane de etnie romă, ambele de circa 25-30 de ani, interesați să le cumpere un televizor vechi pe care îl dețineau.
La un moment dat, voiajorii le-au cerut bătrânilor să le schimbe o sumă de bani, cu intenția de a descoperi locul în care soții își țineau banii. Ulterior, unul dintre tineri i-a ținut de vorbă pe cei doi, în vreme ce celălalt a motivat că are de dat un telefon, pentru a se retrage și a se apropia de sertarul cu bani.
„Au venit la ei în curte cu pretextul de a cumpără televizoare vechi. Bunicii mei aveau un televizor pe care nu-l mai foloseau și s-au gândit că ar fi o ocazie bună să scape de el. După ce au negociat cu aceștia, unul dintre indivizi a întrebat-o pe bătrână dacă nu are să-i schimbe niște bani. Această s-a oferit să-l ajute și a mers în casă unde avea economiile. Individul a urmărit-o pe geam și a observat locul de unde a luat banii. După ce i-a schimbat banii unul dintre ei îi ținea de vorba pe cei doi bătrâni, iar celălalt s-a retras spunând că vrea să dea unul telefon, timp în care a intrat în casă celor doi și le-a sustras acea sumă de bani. Apoi, în câteva secunde, s-au făcut nevăzuți”
, a povestit Cosmin Tintianu, nepot al bătrânilor.
Cei doi soți au încercat să îi depisteze pe hoți, după ce au observat că banii lipses, însă eforturile lor au fost zadarnice.
Bătrânii nu au depus plângere la Poliție, întrucât se consideră vinovați, în oarecare măsură, de producerea întâmplării, și nu dețin suficiente informații despre cei doi voiajori.
An de an, zeci de persoane sunt victime ale comercianților cu intenții necurate. Poliția Română desfășoară o campanie de conștientizare privind riscurile legate de cei care prestează astfel de activități ilicite.
„Dacă oamenii nu apelează la ajutorul polițiștilor, noi nu putem face nimic în acest sens. Campania pe care o derulăm poartă un mesaj foarte important și ne-am bucura ca acesta să fie pe deplin înțeles de toți cetățenii. Iată că există, din păcate, și astfel de situații, care ar fi și dificil de soluționat, într-adevăr. Însă cel mai important este ca oamenii să sesizeze, prin apel la 112, organele competente, imediat ce constată că au fost victimele unor infracțiuni”
, precizează Maria Carp, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani.