Au schimbat foaia. ANSVSA revine: Nu mai e necesară prezența medicului la tăierea porcului de Crăciun!

Au schimbat foaia. ANSVSA revine: Nu mai e necesară prezența medicului la tăierea porcului de Crăciun!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a revenit cu o nota și precizează acum că medicii veterinari NU mai trebuie sa fie prezenți în gospodăriile oamenilor la tăierea porcului de Crăciun.

Alina Monea, șef serviciu la biroul de comunicare al ANSVSA, a explicat pentru Ziare.com ca a fost o neînțelegere, clarificată ulterior în teritoriu. Potrivit acesteia, oamenii trebuie, însă, la fel ca și până acum, să meargă cu probe la medicul veterinar pentru emiterea avizului în urma efectuării examenului trichineloscopic.

"Nu este o directiva dată de ministrul Agriculturii, ci o notă de serviciu dată de ANSVSA. Aceste note de serviciu se dau în fiecare an. Iar acest lucru se face de mulți ani, dacă vă veți uita în informările noastre de presă pe site la recomandările pe care le-am făcut anul trecut pentru toți cetățenii, veți vedea ca a fost inclusa aceasta notă.  A fost o neînțelegere și s-au făcut clarificări în teritoriu. Avizul medicului veterinar trebuie cerut. Este normal ca un medic veterinar, nu neapărat în ziua sacrificării, sa evalueze starea de sănătate a animalului și trebuie făcut și examenul trichineloscopic. La acest lucru se refera nota emisa de ANSVSA", a precizat Alina Monea.

Pe de altă parte, precizările ANSVSA vin după ce medicii veterinari s-au plâns, din motive încă necunoscute, dar cel mai probabil logistice, dacă nu de frică că îi cotonogesc gospodarii din satele românești, că le este imposibil să supravegheze toate tăierile de porci din gospodăriile românilor.

Reamintim și faptul că după apariția primei note a ANSVSA, care stabilea că sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face numai sub supravegherea unui medic veterinar, Direcțiile Sanitar-Veterinare din țară s-au plâns că acest lucru este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cascadorie ca în filme pe drumul de la Truşeşti spre Dângeni. Trei tineri au ajuns la spital

astăzi, 15:39
958

Trei tineri au ajuns la spital după ce şoferul băut a pierdut controlul volanului şi s-a dat cu maşina peste cap.Un autoturism Dacia Logan, condus de un tânăr de 22 de ani, din locali...

În această noapte ceasurile se dau înapoi cu o oră: România trece la ora de iarnă

astăzi, 15:09
126

În această noapte România trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi, iar ora 04.00 va deveni ora 03.00, ceea ce va face ca ziua de duminică, 25 octombrie, să devină as...

Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție pe raza județului Botoșani

astăzi, 12:32
252

Pe fondul numărului de cazuri de Covid 19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspe...