Au schimbat foaia. ANSVSA revine: Nu mai e necesară prezența medicului la tăierea porcului de Crăciun!

Au schimbat foaia. ANSVSA revine: Nu mai e necesară prezența medicului la tăierea porcului de Crăciun!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a revenit cu o nota și precizează acum că medicii veterinari NU mai trebuie sa fie prezenți în gospodăriile oamenilor la tăierea porcului de Crăciun.

Alina Monea, șef serviciu la biroul de comunicare al ANSVSA, a explicat pentru Ziare.com ca a fost o neînțelegere, clarificată ulterior în teritoriu. Potrivit acesteia, oamenii trebuie, însă, la fel ca și până acum, să meargă cu probe la medicul veterinar pentru emiterea avizului în urma efectuării examenului trichineloscopic.

"Nu este o directiva dată de ministrul Agriculturii, ci o notă de serviciu dată de ANSVSA. Aceste note de serviciu se dau în fiecare an. Iar acest lucru se face de mulți ani, dacă vă veți uita în informările noastre de presă pe site la recomandările pe care le-am făcut anul trecut pentru toți cetățenii, veți vedea ca a fost inclusa aceasta notă.  A fost o neînțelegere și s-au făcut clarificări în teritoriu. Avizul medicului veterinar trebuie cerut. Este normal ca un medic veterinar, nu neapărat în ziua sacrificării, sa evalueze starea de sănătate a animalului și trebuie făcut și examenul trichineloscopic. La acest lucru se refera nota emisa de ANSVSA", a precizat Alina Monea.

Pe de altă parte, precizările ANSVSA vin după ce medicii veterinari s-au plâns, din motive încă necunoscute, dar cel mai probabil logistice, dacă nu de frică că îi cotonogesc gospodarii din satele românești, că le este imposibil să supravegheze toate tăierile de porci din gospodăriile românilor.

Reamintim și faptul că după apariția primei note a ANSVSA, care stabilea că sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face numai sub supravegherea unui medic veterinar, Direcțiile Sanitar-Veterinare din țară s-au plâns că acest lucru este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

astăzi, 20:18
5

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
24

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...

5 cadre didactice dintr-o localitate din Botoșani s-au specializat în tehnici didactice moderne în Finlanda (Foto)

astăzi, 18:33
254

În perioada 17 – 23.03.2024, 5 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Unteni, judetul Botosani, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Asociatia Edu2Grow in Finland...