Au schimbat foaia. ANSVSA revine: Nu mai e necesară prezența medicului la tăierea porcului de Crăciun!

Au schimbat foaia. ANSVSA revine: Nu mai e necesară prezența medicului la tăierea porcului de Crăciun!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a revenit cu o nota și precizează acum că medicii veterinari NU mai trebuie sa fie prezenți în gospodăriile oamenilor la tăierea porcului de Crăciun.

Alina Monea, șef serviciu la biroul de comunicare al ANSVSA, a explicat pentru Ziare.com ca a fost o neînțelegere, clarificată ulterior în teritoriu. Potrivit acesteia, oamenii trebuie, însă, la fel ca și până acum, să meargă cu probe la medicul veterinar pentru emiterea avizului în urma efectuării examenului trichineloscopic.

"Nu este o directiva dată de ministrul Agriculturii, ci o notă de serviciu dată de ANSVSA. Aceste note de serviciu se dau în fiecare an. Iar acest lucru se face de mulți ani, dacă vă veți uita în informările noastre de presă pe site la recomandările pe care le-am făcut anul trecut pentru toți cetățenii, veți vedea ca a fost inclusa aceasta notă.  A fost o neînțelegere și s-au făcut clarificări în teritoriu. Avizul medicului veterinar trebuie cerut. Este normal ca un medic veterinar, nu neapărat în ziua sacrificării, sa evalueze starea de sănătate a animalului și trebuie făcut și examenul trichineloscopic. La acest lucru se refera nota emisa de ANSVSA", a precizat Alina Monea.

Pe de altă parte, precizările ANSVSA vin după ce medicii veterinari s-au plâns, din motive încă necunoscute, dar cel mai probabil logistice, dacă nu de frică că îi cotonogesc gospodarii din satele românești, că le este imposibil să supravegheze toate tăierile de porci din gospodăriile românilor.

Reamintim și faptul că după apariția primei note a ANSVSA, care stabilea că sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face numai sub supravegherea unui medic veterinar, Direcțiile Sanitar-Veterinare din țară s-au plâns că acest lucru este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O mamă cu șapte copii și doi nepoți a primit încă un moment de SPERANȚĂ din partea pompierilor de la Botoșani. Galerie foto.

astăzi, 14:48
22

Ne plac poveștile frumoase și ne plac oamenii care fac gesturi frumoase. Momentele de acest fel trec în general neobservate, dar rămân mereu în sufletul celor care primesc un...

Mai puține drumuri pentru cei care se pensionează. Ministrul Muncii a anunțat simplificarea procedurilor de pensionare

astăzi, 14:24
149

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurilor pentru ieşirea la pensie, precizând că a iniţiat un ordin în acest sens.Potrivit ministrului, Agenţia Na...

Femeie de 62 de ani din Botoșani, găsită fără suflare într-un șanț

astăzi, 13:53
321

O femeie în vârstă de 62 de ani din localitatea Pădureni, județul Botoșani, a fost găsită fără suflare, într-un șanț din sat, luni dimineață. Moartea a survenit pe fondul...