Apel public al președintelui Asociației Nevăzătorilor din Botoșani: „Mi-aș dori puțin mai multă aplecare locală asupra acestor cazuri”

Apel public al președintelui Asociației Nevăzătorilor din Botoșani: „Mi-aș dori puțin mai multă aplecare locală asupra acestor cazuri”

Asociația Nevăzătorilor din Botoșani se confruntă în ultimul timp cu numeroase probleme de ordin social în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere din județ. Chiar dacă anul trecut s-au efectuat deplasări în mai multe localități din județ ce au avut ca scop depistarea și soluționarea acestor probleme, anul acesta, din cauza contextului actual al pandemiei, aceste deplasări au fost limitate în ciuda faptului că au apărut cazuri noi și grave care ar trebui luate în serios.

„Dorim să atragem atenția asupra problemelor de ordin social pentru că în ultima perioadă acestea sunt din ce în mai multe. Întâmpinăm multe obstacole în ceea ce privește accesibilizarea în mediul rural iar noi facem diverse eforturi pentru a le rezolva. Anul trecut am avut deplasări în județ și am reușit să ne informăm mult mai mult despre cum își duc viața persoanele cu deficiență de vedere. Am avut deplasări la Dorohoi, Darabani, Flămânzi, Coșula, Cristești unde ne-am străduit să înțelegem problemele cu care se confruntă dumnealor. Ne-am dus cu materiale asistative - tensiometre vocale, termometre vocale, glicometru, bastonul alb - menite să le dezvolte autonomia în mediul familial. Avem în vedere continuarea acestor deplasări dar contextul actual al pandemiei ne limitează foarte mult. Colaborăm cu asistenții medicali comunitari cu care am încheiat un protocol. Dumnealor ne sesizează pe linie medicală cazurile mai deosebite din județ dar colaborăm și cu asistenții sociali”, a declarat Laura Dănilă, președinte al Asociației Nevăzătorilor din Botoșani.

Deși nu ține neapărat de obiectivele Asociației, reprezentanții de aici s-au implicat în soluționarea unor  cazuri ce țin și de orientarea persoanelor cu deficiențe de vedere, dar este necesară și o implicare mai activă a autorităților locale pentru a depista și rezolva cu bine aceste cazuri.

„În ultima perioadă au apărut cazuri sociale destul de serioase care pe noi ne-au mișcat foarte mult însă nu stă neapărat în obiectivul nostru să rezolvăm aceste situații. Putem să-i depistăm, putem să-i îndrumăm dar este nevoie de panouri care să-i ajute mult mai mult să înțeleagă care este traseul până ajung la locul unde au nevoie. Am avut tineri cu probleme de orientare pe care i-am îndrumat la diverse instituții pentru a-și face documentele. Cazurile sociale care ne-au atras atenția în ultima perioadă au în comun anumite disfuncționalități în ceea ce privește viața socială. Din punctul meu de vedere acestea sunt cazuri de excluziune socială și nu de incluziunea de care noi tot vorbim. Mi-aș dori puțin mai multă aplecare locală asupra acestor cazuri mai ales că vine iarna iar ei vor fi victime colaterale. Dacă știm din timp de aceste cazuri putem trimite semnale”, a subliniat Laura Dănilă.

Laura Dănilă solicită public cetățenilor de bună credința care cunosc cazuri ce pot fi luate în evidența Asociației Nevăzătorilor să le aducă la cunoștință pentru că astfel  vor fi depistați și ajutați mai repede.

„Aș vrea să fac un apel public pe această temă iar orice om de bună credință dacă ne anunță și face un apel și spre noi , altfel reușim și altfel explicăm necesitățile. Nouă ne este acum îngreunat accesul spre ei. Dacă noi am mai ști de cazuri am putea să le analizăm punctual nevoile din punct de vedere al deficienței de vedere. Cine mai cunoaște astfel de cazuri îi rog să ne anunțe pentru că suntem o asociație care vine în sprijinul oamenilor și ne dorim în continuare să rămânem așa”, a conchis președintele Asociației Nevăzătorilor din Botoșani.

(Anca Savel)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
812

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
255

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
222

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...