26 aprilie, CERNOBÎL: Dezastrul care a schimbat lumea!

26 aprilie, CERNOBÎL: Dezastrul care a schimbat lumea!

26 aprilie 1986. Două explozii puternice au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, aruncând în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive. Cauza accidentului? O procedură greșită a determinat o creștere dramatică a nivelului energetic: învelișul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni și continuă să facă victime. Belarus a fost țara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei țări.

Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei, măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creștere foarte mare a radiațiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate. Nu sunt statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialiștii sunt de părere că există o legătură între acesta și creșterea cazurilor de cancer și leucemie, arată o amplă documentare realizată de Agerpres.

Cei 600 de oameni din echipa de pompieri a centralei, precum și echipa de operare care a fost implicată în lupta cu focul, au alcătuit grupul cel mai sever iradiat. 134 dintre acești oameni au fost expuși unor doze de radiații, în decurs de numai câteva ore, de până la 13.000 de ori mai mare decât cel normal.

Proporția copiilor considerați sănătoși la naștere din părinți care au fost supuși iradierii a scăzut de la aproximativ 80% la mai puțin de 20% din 1986 și până în prezent. Numeroasele rapoarte medicale din zona Cernobâl folosite de autori descriu o situație sumbră, menționând o creștere a mortalității infantile, pierderi de sarcină, nașteri cu probleme, copii cu malformații și suferind de afecțiuni respiratorii, digestive, neurovegetative, osoase și musculare, reproductive, hematologice, urinare, cardiovasculare, genetice, de sistem imunitar, precum și tumori atât maligne, cât și benigne, mai aminteşte documentarul.

Pe lângă dimensiunea umană a dezastrului acest accident a afectat grav și mediul, conform altor studii privind animalele domestice, păsări și animale sălbatice, peștii, vegetația și copacii au avut de suferit din cauza poluării radioactive ce s-a făcut resimțită până la nivelul bacteriilor și al virusurilor. Alimente produse în zone contaminate radioactiv din URSS au fost exportate și consumate în numeroase regiuni ale lumii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îngrijorător! Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România, de 3 ori mai mare decât prin cancer!

Marţi, 21 Mai 2019
87

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţi...

FC Hermannstadt - FC Botosani 0-2. Victorie pe final de meci obţinută de botoșăneni în inferioritate numerică

Marţi, 21 Mai 2019
185

Mihai Roman şi Golofca au marcat pentru echipa lui Liviu Ciobotariu, într-un moment în care oaspeţii jucat în 10 după eliminarea lui Oaidă. Botoșănenii l-au pierdut pe...

La un pas de moarte, după ce lama unei coase i-a pătruns până aproape de inimă!

Marţi, 21 Mai 2019
1366

Incident deosebit de grav, petrecut chiar în curtea casei! Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Săveni, a ajuns la spital cu o plagă înjunghiată, pacientul fiind introdus...