Vara crește riscul de infarct. Cinci reguli de aur pentru cardiaci!

Vara crește riscul de infarct. Cinci reguli de aur pentru cardiaci!

Vara agravează bolile de inimă. Disconfortul cauzat de căldură este resimțit la cote maxime de cardiaci, care experimentează variații de tensiune, tulburări de ritm cardiac, dar și un risc crescut de infarct miocardic. Hipertensivii, spune cardiologul Luminița Iliuță, ar trebui să-și reducă vara  doza de medicamente, altfel organismul lor o va transforma în otravă.

„Pentru a scădea natural tensiunea arterială, corpul apelează la vasodilatație periferică și transpirație. Dacă acest efect se suprapune peste cel al medicației antihiperensive, se ajunge la stări de rău precum amețeală, slăbiciune sau leșin”.

Infarctul, mai frecvent vara

Acum este și sezonul tulburărilor de ritm, cauzate de pierderea prin transpirație a mineralelor care asigură funcția normală a inimii (potasiu și magneziu). „Deshidratarea și scăderea tensiunii arteriale se asociază cu o creștere a ritmului cardiac, periculos atât pentru persoanele sănătoase (care pot suferi leșinuri), dar mai ales pentru cei suferinzi de afecțiuni coronariene (depuneri de colesterol la nivelul arterelor care hrănesc inima)”, punctează cardiologul Luminița Iliuță, potrivit Doctorul Zilei.

Lovitura de grație data de căldură pacienților bolnavi de inimă este, de departe, infarctul. „Dacă inima are deja depuneri de colesterol, orice efort suplimentar asociat cu deshidraterea și oboseala crește riscul de infarct miocardic. Senzația de „prea cald”, de sufocare și de durere intensă în piept sunt câteva dintre simptomele care pot anunța un posibil infarct”, subliniază medicul.

5 reguli pentru bolnavii de inimă

Pentru a evita agravarea simptomelor afecțiunilor cardiovasculare, medicii au următoarele recomandări pentru milioanele de români care suferă de boli de inimă:
1. Programati un consult cardiologic la începutul sezonului cald pentru adaptarea schemei terapeutice.
2. Beți minimum 2,5 -3 litri de lichide în 24 ore (apă, ceai, suc natural de fructe, supe, ciorbe). Evitați cafeaua în cantități mari (o ceșcuță/zi), ceaiul negru sau verde și alcoolul.
3. Consumați cu prioritate alimente slab calorice (legume și fructe), bogate în vitamine și săruri minerale. De asemenea, consumați alimente bogate în minerale (potasiu, magneziu) cum sunt: legumele cu frunză verde, bananele, roșiile, kiwi, fasolea boabe.
4. Atenție la soare! Evitați să ieșiti din casă la orele de vârf și să faceti plimbări prea lungi pe căldură.
5. Faceți mișcare în fiecare zi, dimineața și seara pe răcoare. Alegeți sporturile de interior sau înotul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
582

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
123

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
78

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...