Un medicament suspectat că favorizează apariția cancerului va fi scos de pe piața europeană

Un medicament suspectat că favorizează apariția cancerului va fi scos de pe piața europeană

Un medicament care conţine ranitidină (Zantac) a fost retras dintr-un mare lanţ de farmacii din Statele Unite din cauza faptului că ar favoriza apariţia cancerului.

Canada şi Franţa au scos deja de la vânzare medicamentele pe bază de ranitidină, iar în mai multe ţări europene sunt în curs proceduri de retragere.

Medicii au sfătuit pacienţii care consumau medicamente pe bază de ranitidină să nu le mai folosească sau să le înlocuiască cu altceva.

Ranitidina este un medicament folosit pentru arsurile gastrice şi ulcere stomacale şi se eliberează în farmacii atât pe bază de reţetă, cât şi la liber.

La 13 septembrie, atât Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, cât şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi-au făcut publice deciziile de a reevalua prezenţa N-nitrosodimetilaminei în medicamentatele care conţin ranitidină.

Această substanţă, cunoscută şi sub denumirea de dimetilnitrosamină, este suspectată, pe baza unor studii făcute pe animale, că ar putea fi un carcinogen uman (o substanţă care poate produce cancer).

Substanţa este prezentă însă şi în apă şi alimente, inclusiv în carne, produse lactate şi legume, dar nu este dăunătoare atunci când e vorba de cantităţi foarte mici, scrie BBC, informează digi24.ro.

Pe de altă parte, un studiu făcut public în februarie 2019 avertiza că medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supravieţuire a pacienţilor care iau aceste medicamente, potrivit Agerpres.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tradițiile românilor: Astăzi, „Moșii de Iarnă”

astăzi, 08:04
26

Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 22 februarie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţil...

În această seară: Autoturism făcut scrum, după un scurtcircuit. Două persoane se aflau în interior, în momentul izbucnirii incendiului

Vineri, 21 Februarie 2020
455

 Un autoturism care se deplasa pe un teren agricol de pe raza comunei Brăești a fost distrus aproape în totalitate în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, ca urmar...

VERSURI DIN STRADĂ: Stați așa

Vineri, 21 Februarie 2020
180

Ca de obicei, publicăm astăzi încă o poezie primită pe adresa de e-mail a redacției noastre. Vă dorim lectură plăcută. Staţi aşade Constantin VlădeanuPutrede g&a...