Tuberculoza- o boală ce nu ţine cont de vârstă, consumă bani, timp, răbdare, dar care se vindecă!
BOTOSANI

24 martie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei! Nu lăsaţi să treacă această zi fără să vă gândiţi că o treime din populaţie poate fi purtătoare a Bacilului Koch, asta neînsemnând însă că este şi bolnavă de tuberculoză.

Tuberculoza- o boală ce nu ţine cont de vârstă, consumă bani, timp, răbdare, dar care se vindecă!

De la an la an, numărul bolnavilor de tuberculoză scade, chiar şi cu câte un caz- două. Pentru medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani, fiecare caz în minus, mai puţine înbolnăviri, înseamnă victorii împotriva unei boli perverse, care se insinuează aproape pe nesimţite.

Medicul pneumolog Mirela Ciomaga, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, spune că tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale aerogenă.

"În judeţul Botoşani, în anul 2015 au fost înregistrate 338 de cazuri de tuberculoză, din care 272 au fost cazuri noi, iar 66 de cazuri au fost re- tratamente pentru eşec, abandon sau cronici. Anul trecut, au fost înregistrate mai puţine cazuri decât în anul precedent, 315 la număr, dintre care 258 de cazuri noi şi 57 de recidive. Pentru tuberculoza multi-drog rezistentă, în 2015 au fost 12 cazuri de tuberculoză multi- rezistentă şi două cazuri de tuberculoză cu rezistenţă extinsă, iar în 2016 au fost opt cazuri de tuberculoză multi-drog rezistentă şi niciunul de tuberculoză cu rezistenţă extinsă", explică medicul Mirela Ciomaga.

Tuberculoza afectează oameni din diferite grupe de vârstă, motiv pentru care medicii luptă acum alături de doi pacienţi mici, unul de trei ani şi unul de 14 ani.

"În prezent în judeţ sunt în tratament 238 de pacienţi care urmează tratament internaţi în spital sau în ambulatoriu, cei care nu sunt contagioşi, urmează tratamentul în dispensarul Botoşani sau Dorohoi. 73 sunt înregistraţi în primul trimestru din 2017. Copilul de trei ani este instituţionalizat, cu o tuberculoză extrapulmonară, cu localizare pleurală. Are o evoluţie bună până în prezent. La acest copil nu am depistat un contact cu TBC. De obicei copiii iau tuberculoza în familie, în urma unui contact prelungit cu o persoană bolnavă, dar la acest copil nu am depistat în urma anchetei epidemiologice cazul index, de unde ar fi pornit. Are o imunitate scăzută, este un copil cu carenţe foarte mari din toate punctele de vedere. Celălalt, de 14 ani, este un caz diagnosticat în cadrul anchetei epidemiologice intrafamiliale. Părinte cu TBC, copil diagnosticat şi el cu TBC. Astfel de cazuri nu sunt foarte dese, incidenţa este foarte mică. Cred că în 2015 am mai avut copil aşa mic, de trei ani, cu TBC. Anul trecut am avut cinci copii dar erau mai mari", explică medicul pneumoftiziolog.

Tratamentul tuberculozei durează între 24 şi 36 de luni, însă rezultatele sunt bune atunci când întregul tratament este urmat. Abandonarea tratamentului şi apoi reluarea lui poate produce tuberculoza multi-drog rezistentă.

"Ceea ce vreau eu să transmit este că e mai uşor să previi decât să tratezi. Prevenirea tuberculozei se realizează prin depistarea precoce a pacienţilor şi tratarea corectă şi promptă, cu schemele de tratament recomandate de medic. Din experienţa mea, în momentul în care pacienţii sau părinţii pacienţilor aud că aceştia au tuberculoză, încep să plângă şi le spun că nu este o sentinţă, nu este o boală incurabilă ci din contra, este perfect vindecabilă însă pacientul trebuie să urmeze indicaţiile, el are un rol foarte important în vindecare. Tendinţa multor pacienţi este de a abandona tratamentul- fac tratament câteva săptămâni, încep să se simtă bine, iau în greutate, nu mai tuşesc, nu mai scuipă sânge şi cred că au rezolvat problema", explică medicul Mirela Ciomaga.

De la începutul acestei luni, Direcţia de Sănătate Publică, prin Compartimentul Asistenţei Medicale a Comunităţilor de risc, ce coordonează asistenţii comunitari din judeţ, a organizat 21 de campanii de informare şi conştientizare privind tuberculoza în rândul copiilor de gimnaziu din comunele Albeşti, Adăşeni, Avrămeni, Băluşeni, Botoşani, Cristeşti, Cristineşti, Frumuşica, George Enescu, Havârna, Hilişeu Horia, Hudeşti, Lunca, Româneşti, Prăjeni, Truşeşti, Ştefăneşti, Vlăsineşti, Viişoara şi Vorona. Şi se merge în continuare pe un principiu simplu: copiii aud, spun acasă ce au auzit, informaţia se propagă şi urmează efectele.

 

Spune-ne opinia ta