Studiu: Mai mult de jumătate dintre adolescenții din România FUMEAZĂ!

Studiu: Mai mult de jumătate dintre adolescenții din România FUMEAZĂ!

Mai mult de jumătate dintre adolescenții de la noi din țară fumează, iar un sfert spun că sunt deja dependenți de nicotină. Sunt rezultatele celei mai ample analize făcute în România, la care au participat 10 mii de copii.

Mulți spun că fumează câte 10 sau 20 de țigări pe zi. Psihologul care a studiat problema este de părere că acest fenomen ne poate aduce peste 20 de ani, în fața unei generații cu multe boli.

Studiul a fost făcut de psihologul Mihai Copaceanu.

La acesta au participat 10 mii de copii, și arata că aproape 53% dintre ei fumează. Cei mai mulţi au început să fumeze la 14 ani, 17%, iar aproape 6% dintre ei, înainte să împlinească 12 ani.

“Adolescenţii români fumează mai mult decât media europena. 28% mi-au spus că se simt deja dependenţi. Aşa ne vom trezi peste 15-20 de ani cu o societate mult mai bolnavă.”, a explicat Mihai Copaceanu.

Acelaşi studiu ne arată ca pentru mulţi copii, fumatul nu este un capriciu pe care îl practice din când în când, în joacă. Aproape 20% din cei chestionaţi au spus că fumează 10 ţigări zilnic. Un procent mai mic, de 4%, dar la fel de ingrijoratar, este al celor care au spus că fumează 20 de ţigări pe zi.

La întrebarea “de ce?”, majoritatea copiilor au răspuns că fumează pentru a se distra. În realitate, specialiştii spun că de vină sunt mesajele subliminale pe care copiii le primesc în societate.

Toate acsete date ne plasează pe locul 4 în Uniunea Europana, la numărul de fumători tineri. Faţă de Statele Unite însă, procentele sunt de cinci ori mai mari. Peste ocean, au fost luate măsuri legislative drastice, cum ar fi interzicerea promovării de orice fel a ţigărilor sau suprataxarea lor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătaie în plină stradă oprită cu girofaruri de polițiști

astăzi, 11:01
72

Un bărbat este cercetat pentru lovire și alte violenţe de către polițiști după un conflict care a avut loc în mijlocul străzii între doi botoșăneni.Poliţiştii din cadrul S...

Sancţiuni de peste 55.000 de lei în acţiunea de control TRUCK&BUS de la Botoșani!

astăzi, 10:55
30

În perioada 10-16.02.2020, poliţiştii botoşăneni au desfăşurat acţiunea TRUCK & BUS, pentru verificarea activităților de transport public de persoane și mărfuri, aceasta fiind coo...

Vicepremierul României, botoșăneanca Raluca Turcan dă vești bune primarilor: vor fi alocaţi 2,5 miliarde de lei pentru proiectele PNDL

astăzi, 10:51
33

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a declarat că în următorii doi ani vor fi alocaţi aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru implementarea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de...