Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Statul român eşuează lamentabil în privinţa politicilor de prevenţie stomatologică. Dacă alte domenii ale medicinei sunt finanţate decent, serviciile stomatologice nu beneficiază de aceeaşi grijă, consecinţa fiind o majorare constantă a cazurilor de dentiţie defectuoasă.

Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Igiena orală este singurul capitol al sistemului sanitar unde fondurile provenite de la Guvern lipsesc cu desăvârşire. Ca atare, nu e de mirare că numărul de cabinete stomatologice şcolare este extrem de redus. De pildă, la Botoşani funcţionează un singur astfel de cabinet pentru întreg judeţul.

Aceeaşi lipsă acută de interes este reflectată şi în decontarea serviciilor de stomatologie destinate copiilor, în condiţiile în care restul serviciilor medicale sunt gratuite, măcar teoretic.

Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoşani, medicul Camelia Raicu spune că de exemplu, în luna martie, un medic a primit 1.573 de lei de la CAS, raportat la costul unei consultaţii, care este 133 de lei.

"Stomatologia a fost scoasă la un moment dat din contract cu CAS, am avut 0 lei. Ca să nu povestim de dotarea unui cabinet stomatologic ce implică, de la aparatură plus consumabile, toate cu preţul în euro. A sărit euro, au sărit și cheltuielile cabinetului", susţine medicul Camelia Raicu.

Mai mult, dintre cei 50 de medici stomatologi ale căror servicii sunt decontate de CAS, doar şase au contract în mediul rural.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două mașini au fost puternic avariate după o ciocnire violentă pe strada Sucevei din Botoșani

Duminică, 9 August 2020
640

Două mașini au fost puternic avariate, duminică seară, după o tamponare produsă pe strada Sucevei din municipiul Botoșani.Cele două autoturisme se deplasau în aceeași direcție, di...

Campionul european Alin Alexuc - Ciurariu: Baza sportivă multifuncţională din Răchiți îmi va purta numele

Duminică, 9 August 2020
241

“Sunt bucuros să vă anunţ că au început lucrările la baza sportivă multifuncţională din Răchiți, Botoșani. Aceasta îmi va purta numele şi voi primi titlul de cetăţean d...

FC Botoșani lansează an de an speranțe pentru fotbalul românesc: a devenit "aeroportul de talente"!

Duminică, 9 August 2020
313

După promovarea în prima ligă, FC Botoșani a fost constant o echipă de mijlocul clasamentului. Totuși, în ultimele trei sezoane, echipa a avut o creștere semnificativă, asta datorit...