Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Statul român eşuează lamentabil în privinţa politicilor de prevenţie stomatologică. Dacă alte domenii ale medicinei sunt finanţate decent, serviciile stomatologice nu beneficiază de aceeaşi grijă, consecinţa fiind o majorare constantă a cazurilor de dentiţie defectuoasă.

Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Igiena orală este singurul capitol al sistemului sanitar unde fondurile provenite de la Guvern lipsesc cu desăvârşire. Ca atare, nu e de mirare că numărul de cabinete stomatologice şcolare este extrem de redus. De pildă, la Botoşani funcţionează un singur astfel de cabinet pentru întreg judeţul.

Aceeaşi lipsă acută de interes este reflectată şi în decontarea serviciilor de stomatologie destinate copiilor, în condiţiile în care restul serviciilor medicale sunt gratuite, măcar teoretic.

Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoşani, medicul Camelia Raicu spune că de exemplu, în luna martie, un medic a primit 1.573 de lei de la CAS, raportat la costul unei consultaţii, care este 133 de lei.

"Stomatologia a fost scoasă la un moment dat din contract cu CAS, am avut 0 lei. Ca să nu povestim de dotarea unui cabinet stomatologic ce implică, de la aparatură plus consumabile, toate cu preţul în euro. A sărit euro, au sărit și cheltuielile cabinetului", susţine medicul Camelia Raicu.

Mai mult, dintre cei 50 de medici stomatologi ale căror servicii sunt decontate de CAS, doar şase au contract în mediul rural.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu…EPIGRAMA (LVIII)

astăzi, 08:52
37

de Georgică Manole, scriitor, epigramist:Cineva spunea că  “atunci când bărbatul ideal caută femeia ideală, e limpede că amândoi rămân necăsătoriţi&rdqu...

Un nou Cutremur în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică

astăzi, 08:41
43

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunţat că un nou cutremur cu magnitudinea 2,3 pe scara Richter a avut loc, în noapte de sâmbătă...

Meci distrus de arbitru pe Arena Națională: Dinamo - FC Botoșani 1-1 după două penalty-uri refuzate pentru botoșăneni! Moussa a fost scos cu ambulanţa de pe teren

astăzi, 08:09
281

Dinamo București și FC Botoșani au remizat aseară, scor 1-1, într-un meci disputat pe Arena Națională, în etapa cu numărul 9 din Liga 1, un meci distrus practic de arbitrajul lui Ge...