Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Statul român eşuează lamentabil în privinţa politicilor de prevenţie stomatologică. Dacă alte domenii ale medicinei sunt finanţate decent, serviciile stomatologice nu beneficiază de aceeaşi grijă, consecinţa fiind o majorare constantă a cazurilor de dentiţie defectuoasă.

Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Igiena orală este singurul capitol al sistemului sanitar unde fondurile provenite de la Guvern lipsesc cu desăvârşire. Ca atare, nu e de mirare că numărul de cabinete stomatologice şcolare este extrem de redus. De pildă, la Botoşani funcţionează un singur astfel de cabinet pentru întreg judeţul.

Aceeaşi lipsă acută de interes este reflectată şi în decontarea serviciilor de stomatologie destinate copiilor, în condiţiile în care restul serviciilor medicale sunt gratuite, măcar teoretic.

Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoşani, medicul Camelia Raicu spune că de exemplu, în luna martie, un medic a primit 1.573 de lei de la CAS, raportat la costul unei consultaţii, care este 133 de lei.

"Stomatologia a fost scoasă la un moment dat din contract cu CAS, am avut 0 lei. Ca să nu povestim de dotarea unui cabinet stomatologic ce implică, de la aparatură plus consumabile, toate cu preţul în euro. A sărit euro, au sărit și cheltuielile cabinetului", susţine medicul Camelia Raicu.

Mai mult, dintre cei 50 de medici stomatologi ale căror servicii sunt decontate de CAS, doar şase au contract în mediul rural.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, aproape să eviscereze, după ce și-a băgat cuțitul în burtă din neatenție

astăzi, 21:38
75

Un tânăr de 23 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital cu o plagă abdominală adâncă, după ce şi-a băgat din greşeala cuţitul în burtă.Incidentul a avut loc în pr...

Considerat incapabil la Botoșani, fostul manager al "Mavromati" conduce un spital regional din Iași

astăzi, 21:22
403

Începând de miercuri, una dintre cele mai mari unități medicale din Iaşi şi din Moldova are o nouă conducere. Astfel, la conducerea Spitalului Clinic de Copii ”Sfânta ...

Un magazin Profi din Botoșani, reclamat pentru zgomotele care s-ar auzi din interiorul său

astăzi, 19:55
1198

Un botoșănean a reclamat un magazin Profi, miercuri, pe motiv că nu mai poate suporta zgomotele care s-ar auzi din interiorul spațiului comercial.  Bogdan Zaharia, din Boto...