Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Statul român eşuează lamentabil în privinţa politicilor de prevenţie stomatologică. Dacă alte domenii ale medicinei sunt finanţate decent, serviciile stomatologice nu beneficiază de aceeaşi grijă, consecinţa fiind o majorare constantă a cazurilor de dentiţie defectuoasă.

Stomatologia, o permanentă Cenuşăreasă a sistemului sanitar botoşănean

Igiena orală este singurul capitol al sistemului sanitar unde fondurile provenite de la Guvern lipsesc cu desăvârşire. Ca atare, nu e de mirare că numărul de cabinete stomatologice şcolare este extrem de redus. De pildă, la Botoşani funcţionează un singur astfel de cabinet pentru întreg judeţul.

Aceeaşi lipsă acută de interes este reflectată şi în decontarea serviciilor de stomatologie destinate copiilor, în condiţiile în care restul serviciilor medicale sunt gratuite, măcar teoretic.

Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoşani, medicul Camelia Raicu spune că de exemplu, în luna martie, un medic a primit 1.573 de lei de la CAS, raportat la costul unei consultaţii, care este 133 de lei.

"Stomatologia a fost scoasă la un moment dat din contract cu CAS, am avut 0 lei. Ca să nu povestim de dotarea unui cabinet stomatologic ce implică, de la aparatură plus consumabile, toate cu preţul în euro. A sărit euro, au sărit și cheltuielile cabinetului", susţine medicul Camelia Raicu.

Mai mult, dintre cei 50 de medici stomatologi ale căror servicii sunt decontate de CAS, doar şase au contract în mediul rural.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Printre îngeri

Joi, 23 Ianuarie 2020
163

Astăzi, vă propunem spre lectură încă o poezie scrisă de către Viorica Ursachi, membră a Societății „Mihai Eminescu”. Știm că vă va sensibiliza. Printre &ici...

O instituție-cheie din Botoșani, din șef în șef

Joi, 23 Ianuarie 2020
413

Șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșania fost din nou schimbat. La conducerea instituției a venit, de la începutul acestei luni, Liviu Alex...

Video: Vreme mai caldă săptămâna viitoare. Șefa ANM: „La acest moment, vorbim de strat de zăpadă doar pe masivele înalte"

Joi, 23 Ianuarie 2020
295

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a spus cum va fi vremea în perioada 27 ianuarie – 3 februarie 2020. Potrivit acesteia, săptămâna vitoar...