Apel pentru viaţă: donează sânge şi câştigi respectul celor pe care îi salvezi

E nevoie de sânge în fiecare zi: astfel sună apelul cadrelor medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani, nevoite să „jongleze” cu necesarul solicitat de spitale şi stocul existent în depozitul propriu.

Mai ales în această perioadă, când urmează o vacanţă prelungită datorată Sărbătorilor Pascale şi apoi 1 Mai, Centrul de Transfuzii are nevoie de cât mai mulţi donatori pentru a prelucra produsele sanguine de care este nevoie în spitalele în care sunt internaţi botoşăneni în stare gravă.

De aceea cadrele medicale şi-au intensificat apelurile către persoanele cu o stare bună de sănătate, capabile să ajute la salvarea de vieţi printr-un gest simplu dar cu efecte extrem de benefice: donarea de sânge.

În ultimele zile, apelului lansat de Centrul de Transfuzii au răspuns cadrele medicale din Spitalul Judeţean Mavromati, de la Şcoala Postliceală Sanitară dar şi mall-ul din Botoşani, care a organizat o "sală de donare". Acţiunile sunt considerate de succes, având în vedere numărul donatorilor apţi, însă nevoia de sângă este departe de a fi satisfăcută- în fiecare zi sunt pacienţi sau victime ale accidentelor care au nevoie de transfuzii pentru a putea trăi.

Un studiu recent a scos în evidență că donarea sângelui poate aduce numeroase beneficii și donatorului. Cercetătorii susțin că persoanele care donează sânge iși reduc considerabil riscul de cancer și infarct. În plus, cu fiecare eprubetă donată sunt arse 650 de calorii.

Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, persoanele cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani care au donat sânge de două ori pe an au avut mai puține accidenta vasculare și atacuri de cord, arata Doctorul Zilei.
În ceea ce privește siguranța donatorul de sânge, iată ce trebuie să știi:
– Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință.
– Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.
– Senzatia de leșin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.
– Poți dona doar dacă starea de sănătate îti permite și te simți bine.
– Înaintea donării ți se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și ți se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul și tensiunea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trupa Mare din Botoșani, grup din care a făcut parte și Rareș Prisacariu, moment inedit pe scena Românii au talent! (Video)

Friday, 31 January 2025

Trupa Mare este echipa de teatru a Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, condusă de Silvia Răileanu, actriță la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Trupa a fost &ic...

Pâinea cu cea mai mare doză de arsenic se află pe rafturile magazinelor din România și este cumpărată frecvent!

Friday, 31 January 2025

Potrivit acestei cercetări, anumite tipuri ale acestui produs banal sunt adevărate pericole pentru sănătatea umană. În contextul în care suntem tot mai interesați de calitatea și...

Polițiștii botoșăneni, prezenți lângă enoriași cu sfaturi despre prevenirea violenţei în familie!

Friday, 31 January 2025

Activitatea se încadrează în cadrul Proiectului local „Te ajutăm să fii în siguranţă”, proiect ce se derulează în parohiile din judeţul Botoşani, activită...