Stați în casă! Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente şi le administrează pe propria răspundere”

Stați în casă! Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente şi le administrează pe propria răspundere”

România trebuie să accepte că sistemul sanitar, subfinanțat și complet politizat în ultimii 30 de ani de toate partidele politice, este vulnerabil. Iar botoșănenii trebuie să accepte că cea mai bună variantă pentru a evita extinderea epidemiei este autoizolarea. Soluția este individuală: fie nu respectați măsurile de protecție și garantat vă îmbolnăviți, iar condițiile din spitale deja le știți, fie stați în casă, cu deplasări minime, și evitați orice complicații. Deci stați în casă!   

Poveștile medicilor deja infectați din lipsa protecției cadrelor medicale din spitalele din România încep în aceste zile să iasă la suprafață și argumentează o dată în plus că autoizolarea este singura soluție viabilă - sau cel puțin a persoanelor vulnerabile, mai exact, a celor de peste 65 de ani.

Oana Cosinschi, fiica managerului spitalului din Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Adrian Consinchi, medic diagnosticat cu coronavirus, a relatat recent pe contul său de socializare ce s-a întâmplat cu tatăl său, care a aşteptat ore bune pentru a fi preluat de un echipaj dotat cu izoletă. Mărturisirea ei este un adevărat semnal de alarmă. Tânăra relatează ce s-a întîmplat cu tatăl ei, diagnosticat cu COVID-19, şi cât de nepregătit este sistemul medical în faţa acestei pandemii.

Iată mărturisirea Oanei, scrisă pe contul ei de Facebook și relatată de Adevărul.ro:

„La spitalul din Câmpulung Moldovenesc (Suceava), 3 cadre medicale (printre care și tatăl meu) au prezentat concomitent simptome de infecție respiratorie acută (febră, tușe seacă, oboseală extremă, un caz prezentând și respirație dificilă) debutate brusc. Având în vedere starea nației, au îndrăznit să ceară 3 teste, de care au făcut rost cu dificultate, după multe insistente. La acea vreme (21.03.2020) testarea pentru SARS-CoV2 a personalului medical simptomatic nu reprezenta o indicație în absența unui context epidemiologic sugestiv. Oraș mic de munte, Spital mic, personal medical puțin, sigur nu ajunge COVID-ul la țară. Cu toate acestea persoanele respective au decis să se izoleze la domiciliu până la infirmarea posibilului diagnostic, pentru a nu pune în pericol colegii și pacienții.   

Pe data de 24 martie s-au recoltat probele, pe data de 25 au ajuns două rezultate, iar pe 26 a sosit și ultimul rezultat, confirmandu-se astfel 3 infecții COVID19.

Primele două cazuri au fost internate în aceeași zi de la primirea diagnosticului la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava, unde au beneficiat de neglijență, fără vreun contact medical până a două zi, când un medic le-a evaluat stetacustic pulmonar.

Menționez încă lipsă unui examen clinico-biologic complet, știți și voi, starea pacientului la internare, că să poți urmări evoluția în dinamică (adică nu s-au recoltat analize, nu s-a luat o tensiune, o saturație a oxigenului, o temperatură). Lucru cel mai probabil explicat prin lipsă crasă de personal, starea de panică și haosul absolut din ultimele zile, autoritățile sucevene fiind momentan ocupate cu demiteri, reorganizări etc. Acțiuni absolut necesare în situația de față, nu mă înțelegeți greșit, dar nu în detrimentul pacienților și cadrelor medicale care se confruntă direct cu această boală extrem de contagioasă, extrem de imprevizibilă și potențial letala. Dar revenim acolo mai târziu.   

 Între timp alte persoane din corpul medical al spitalului din Câmpulung Moldovenesc au devenit simptomatice.   

Tatăl meu a primit rezultatul ultimul, în cursul acestei dimineți.

Până în momentul de față (23:00) nu a venit izoleta să-l ducă la Suceava, nu a primit nici o indicație de la DSP Suceava privind evaluarea stării sale de sănătate sau inițierea cât mai precoce a vreunui tratament, ținând totuși cond că este în continuare simptomatic după 6 zile. Nu știu nimic de vreo anchetă epidemiologica sau de testarea restului de personal medical simptomatic izolat la domiciliu, știu doar că mama mea (de asemenea medic la spital) nu a fost testată, fiind și ea contact direct SIMPTOMATIC.

Și-au făcut rost din mână în mână de o parte de medicamente și au început administrarea la domiciliu conform protocolului terapeutic, desigur pe proprie răspundere. Personal susțin această decizie, amândoi având peste 55 de ani, cu comorbiditati cardio-vasculare.   

Revoltă mea nu este doar pentru că părinții mei sunt direct afectați (deși cu siguranță ajută), dar această situație mi-a dat ocazia să descopăr situația dramatică din Suceava.   

Nu este personal medical, nu este echipament în continuare, în continuare personalul medical rămas la datorie nu este testat și stă cu frică în sân să se întoarcă acasă la familie.

Ce se întâmplă în Suceava este situația reală din majoritatea spitalelor din țara, lucru care va fi evidențiat prin testarea personalului medical, precum și a persoanelor simptomatice, care până la data de 24.03.2020 nu au beneficiat de “context epidemiologic sugestiv”.   

Spitalul din Câmpulung a încercat singur să se descurce să facă rost de echipamente de protecție pentru personal. Nu au dus lipsă de măști sau mănuși, triajul de la intrarea în spital era eficient și bine pus la punct, cazurile suspecte mereu erau trimise la Suceava, întrucât nu aveau capacitatea de izolare în incinta spitalului. Nu se cunoaște încă un potențial contact infectant. Dar hei, măcar parlamentarii nu au COVID19. Trăiască Romania liberă!”, a scris tânăra pe pagina sa de socializare.

Cu alte cuvinte: stați în casă!   

Sursa: Adevarul.ro

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
8

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
99

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
104

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...