Sindicaliștii trag un semnal de alarmă: Strategia de protecție a salariaților din sănătate este eronată, crescând riscul de infectare

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva COVID 19 pentru toți salariații din spitalele publice.

Conform analizelor experților noștri, mare majoritate a cazurilor de salariați infectați în spitalele din România au în comun două elemente:

- Contactul cu pacienți despre care nu s-a știut că sunt infectați;1

- Absența unui minim echipament de protecție (cel puțin mască chirurgicală) pentru salariați.

 

În consecință, nivelul minim al echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID 19 trebui să-l constituie masca chirurgicală și mănușile,2 ele trebuind să fie asigurate tuturor salariaților.  

Atragem public atenția că Planul de măsuri prevăzut de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 533/31.03.2020 prevede ca echipament minim de protecție: echipamentul obișnuit de spital (adică nici o protecție). Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice și cele militare: pentru cca. 70% dintre salariații din sănătate nefiind prevăzut nici un echipament individual de protecție. Motivul îl constituie prezumția eronată că acești salariați nu vor veni în contact cu pacienți COVID 19”, transmite Solidaritatea Sanitară.

OMS 533/2020 presupune că toți pacienții infectați COVID 19 sunt cunoscuți în baza testării sau pot fi suspicionați în baza simptomatologiei. Realitatea a demonstrat că personalul din spitale publice din România a fost contaminat de pacienți internați pentru alte patologii, dar care erau și purtători COVID 19 neidentificați deoarece erau asimptomatici3 (sau simptomele specifice COVID 19 erau camuflate de cele ale afecțiunii de bază).

Cu alte cuvinte, marea majoritate a salariaților din sănătate au fost infectați de pacienți descoperiți ulterior acordării îngrijirilor de sănătate ca fiind infectați, în condițiile în care salariații în cauză nu au beneficiat de o minimă protecție. Aceste prevederi au împiedicat spitalele publice să utilizeze echipamentele individuale de protecție în discuție, atunci când le-au avut, ratând astfel evitarea infectării salariaților.

Având în vedere că până acum  Ministerul Sănătății a refuzat adoptarea acestor măsuri necesare reducerii riscului salariaților4, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public tuturor unităților sanitare să convoace de urgență Comitetele de Sănătate și Securitate în Muncă pentru a stabili propriile planuri de protecție, în cadrul cărora să instituie această măsură ca precauție universală în lupta cu COVID 19.

Atragem public atenția că actualele prevederi ale OMS 533/2020 (care preiau prevederile unei adrese semnate de fostul ministru al Sănătății) continuă să mențină regulile care au generat o eroare sistemică, ea fiind principala cauză a dezastrelor din spitalele publice”, mai anunță sindicaliștii.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Valeriu Iftime, după ce jucătorul cu 165 de meciuri la Botoșani a revenit în Superliga: „Este un pas înapoi!”

Sunday, 6 July 2025

Eduard Florescu a revenit în Superliga, după doar câteva luni petrecute la Yelimay în Kazahstan. Mijlocașul ofensiv a semnat cu Unirea Slobozia liber de contract, iar Valeriu Iftim...

Protest, luni, al sindicatelor din Educație în fața Parlamentului!

Sunday, 6 July 2025

Cele trei federații sindicale din Educație fac apel la profesori și angajații din sistem să participe luni, 7 iulie 2025, la protestul organizat între orele 11:00 și 13:00, în fața ...

Mașină mistuită de flăcări în apropiere de orașul Săveni, trei persoane s-au evacuat la timp! (Foto)

Sunday, 6 July 2025

Un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu, a luat foc în această după-amiază. La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației ...