REVOLTĂ a medicilor din Maternitate: „NU ne putem asuma responsabilitatea actului medical desfășurat în condiții improprii” FOTO - VIDEO

REVOLTĂ a medicilor din Maternitate: „NU ne putem asuma responsabilitatea actului medical desfășurat în condiții improprii” FOTO - VIDEO

Încă un protest a fost susținut, vineri după-amiază, de către o serie de cadre medicale ale Maternității din Botoșani, ca manifest al nemulțumirii față de decizia autorităților a transforma unitatea în spital de tip Covid, după ce, dimineață, au primit dispoziție să fie evacuată clădirea, pentru mutarea la Municipalul din Dorohoi.

Am primit dispoziţie să ieşim în curte cu gravidele, cu bebeluşii, incubaţi sau nu, să ne ia la Dorohoi. Este Ordonanţă militară, o vom respecta, dar am vrut să atragem atenţia botoşănenilor că nu vrem să le moară copiii”, a spus un medic.

Acestea au înaintat inclusiv o scrisoare deschisă către Consiliul Județean, către managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU), către Direcția de Sănătate Publică, dar și către deputații botoșăneni, subliniind că, odată cu mutarea personalului medical și a pacientelor spre alte secții spitalicești, medicii și asistentele semnatare nu își vor asuma responsabilitatea actului medical „desfășurat în condiții improprii”.

Potrivit celor explicate în scrisoare, personalul medical al Secției de Obstetrică și Ginecologie se ocupă, lunar, de 250 de nașteri și de 500 de paciente.

„Evacuarea noastră, în acest moment, din această secție, în spații improvizate, reprezintă un atentat la viața gravidei, lauzei și nou-născutului”, subliniază semnatarii scrisorii deschise.

De la prima informare a conducerii în legătură cu intențiile autorităților de a transforma unitatea în spital de tip Covid, șefii de secție au organizat activitatea pe două culoare distincte: „unul dedicat nașterilor cu personal și pacienți neinfectați și un altul, bine definit, pentru pacientele contacte/suspecte/confirmate cu Covid, care respectă strict circuitele epidemiologice „și care nu pun în pericol viața pacientelor și a nou-născuților”.

S-au creat ture speciale pentru cazurile de paciente suspecte de Covid, s-au amenajat tuneluri de dezinfecție, dar și circuite separate pentru categoria suspectă de infectare pentru sală de nașteri, sală de operații, saloane. Niciun angajat al Secției de Obstetrică și Ginecologie, cadru medical sau îngrijitor, nu este contact, suspect sau confirmat cu coronavirus.

„În acest context, noi nu ne putem asuma responsabilitatea actului medical desfășurat în condiții improprii și de nesiguranță epidemiologică; mutarea noastră din această locație pune în pericol viața gravidelor, a lauzelor și a nou-născuților, și a celorlalte paciente internate în spital”, conchid medicii semnatari ai scrisorii deschise.

Doctorii semnatari sunt: Gina Puflea, medic-șef al Secției II, Maria Olaru, medic-șef al Secției I, Carmen Zaboloteanu, medic-șef al secției de Neonatologie, Camelia Todică, Dorinel Scaldan, Maria Vîntu, Ioana Alexandrioaie, Eugen Prăjinariu, Violeta Muntianu, Carmen Oprișanu, Marian Pritop, Alina Brumă, Oana Paraschiv.

Amintim că decizia oficială de transformare a Maternității în unitate de tip Covid a venit prin ordin de ministru și a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean figurând în ambele coloane ale respectivului ordin: atât ca maternitate Covid, cât și ca spital suport pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus.

Detalii despre nemulțumirile cadrelor medicale, în videoclipurile de mai jos: