Proba unei botoșănence decedate, suspectă de COVID, blocată în depozitul unei firme de curierat. Angajații firmei nu știau ce transportă

Proba unei botoșănence decedate, suspectă de COVID, blocată în depozitul unei firme de curierat. Angajații firmei nu știau ce transportă

Proba prelevată post-mortem de la o persoană din Dorohoi, suspectă de COVID-19, a fost blocată în depozit de firma Cargus, după ce conducerea societății a aflat care este conținutul pachetului. Proba a fost trimisă de Direcția de Sănătate Publică din Botoșani la Institutul Cantacuzino din București pe data de 11 iunie. 

Angajații de la Urgent Cargus nu au știut ce transportă.

„Eu sunt de două luni director. Contractul cu Cargus a fost făcut anterior. Toate DSP-urile din țară transportă probele către Cantacuzino prin curier, sunt reguli impuse de INSP”, spune directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis însă ziarului Libertatea că metodologia nu indică ce fel de transport trebuie să aleagă DSP-urile. INSP zice că nu există o regulă.

„INSP nu are atribuții în specificarea transportului ca atare. Este în responsabilitatea DSP-ului să se asigure că firma la care apelează respectă condițiile de transport. Există mai multe astfel de companii care pot transporta probe biologice, pentru că probele COVID sunt probe biologice”, a transmis instituția către Libertatea.

Tot specialiștii INSP au confirmat că DSP-urile folosesc firme de curierat. Directoarea DSP Botoșani susține și că nu ar fi fost prima dată când instituția a trimis o probă de SARS-COv-2 prin acest curier.

Proba a plecat sigilată, în ladă frigorifică, toate condițiile de transport au fost de siguranță maximă, așa cum a fost și până acum.

„Cei de la Cargus nu ne-au anunțat că au blocat-o, șefa de la Epidemiologie a tot sunat în perioada asta la Cantacuzino să afle rezultatul. Ulterior, s-a aflat că proba nu a fost recepționată, motiv pentru care, pe data de 16, colegii au intrat pe traseul probei și au văzut pe internet că, într-adevăr, proba nu s-a primit la Institutul Cantacuzino”, a mai spus Adăscăliței.

Când au aflat că proba e blocată, angajații DSP au trimis firmei de curierat un e-mail la care se plâng că nu au primit răspuns nici până azi.

„Proba e compromisă”

„Colegii au făcut sesizare către Urgent Cargus în care întrebăm de ce nu am fost informați, de ce proba nu a revenit? Nu am primit niciun răspuns. Nu mi se pare normal, până acum a fost o relație bună”, mai relatează directorul interimar al DSP Botoșani.

Directoarea instituției subliniază că „proba e compromisă”. Urgent Cargus susține că nu transportă probe biologice. Totuși, angajații firmei i-au transmis directoarei DSP că au deblocat situația și că proba a ajuns, miercuri, la Cantacuzino.

„Noi nu transportăm și nu am transportat niciodată probe biologice. Sunt ca și alimentele perisabile, nu preluăm așa ceva. Am avea nevoie de o autorizație pe care nu o avem. Sunt însă multe cazuri în care clientul declară că pachetul conține ceva și de fapt conține altceva”, a explicat angajatul Urgent Cargus.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca probele să fie însoțite de personal instruit, iar acest lucru e consemnat explicit în Metodologia Institutului Național de Sănătate Publică. De fapt, site-ul INSP indică nevoia unui transport specializat. În ciuda declarațiilor verbale pentru Libertatea, pe site-ul INSP se specifică faptul că metodologia de transport tebuie să respecte indicațiile date de Organizația Mondială a Sănătății.

Personalul care transportă probele trebuie să fie instruit în privința practicilor corecte de manipulare a probelor, precum și a procedurilor de decontaminare. Personalul implicat va utiliza corespunzător echipamentul individual de protecție (PPE). Se va evita utilizarea sistemelor de transport pneumatic al probelor”, este metodologia publicată pe site-ul INSP.

În plus, probele trebuie ținute la o temperatură între 2 și 8 grade și transportate, de preferat, cât mai repede. Dacă trebuie înghețate, nu este acceptată înghețarea și dezghețarea lor repetată. 

Medicii de la DSP au declarat pentru Libertatea că metodologia nu intră în detalii și însoțirea probelor de către personal instruit nu se referă la transportul coletului, ci la manipularea probei înainte de ambalare.

„Noi știm cum să ambalăm astfel de probe, nu punem pe nimeni în pericol și nu e nevoie de măsuri excepționale de transport pentru probele COVID. Ele au trei ambalaje, sunt în recipiente rezistente, sunt șanse minime să se întâmple ceva pe drum”, a spus unul dintre medicii DSP, socotind că recomandările OMS sunt excesive.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din august, polițiștii români vor fi dotați cu camere video ca Poliţia Metropolitană din Londra

astăzi, 09:36
78

Din luna august poliţiştii vor putea dovedi mai uşor comportamentele agresive sau inadecvate la adresa lor iar acest lucru pentru că România încearcă să facă tot mai mulți pași pe...

Deputatul PSD Costel Lupașcu: ,,Românii trebuie să fie protejați!’’

astăzi, 08:43
94

Comunicat:Românii au fost abandonați complet în fața pandemiei de către Președinte și Guvernul său. În loc de soluții concrete, dau vina pe toată lumea pentru creșterea...

Oamenii de afaceri cred că în jumătate de an industria ușoară de la Botoșani se va prăbuși cu 70%

astăzi, 08:10
418

Oamenii de afaceri de la Botoșani cred că efectele pandemiei în economia județului se vor vedea în aproximativ jumătate de an, iar activitatea economică a județului din zona industri...