Primul ajutor în caz de inconstiență

Daca victima nu are puls, poate fi necesara inceperea compresiilor toracice, iar daca nu respira pot fi necesare ventilatii. Cunoasterea unor tehnici minime de prim ajutor poate ajuta la gestionarea corecta a unor situatii extrem de delicate.

Primul ajutor în caz de inconstiență

Cand o persoana isi pierde starea de constienta, este esential ca persoanele din jurul sau sa reactioneze corect pentru a-i salva viata. Unele masuri simple de prim ajutor, precum verificarea semnelor vitale si evaluarea vatamarilor suferite pot ajuta victima pana la sosirea cadrelor medicale.

Daca victima nu are puls, poate fi necesara inceperea compresiilor toracice, iar daca nu respira pot fi necesare ventilatii. Cunoasterea unor tehnici minime de prim ajutor poate ajuta la gestionarea corecta a unor situatii extrem de delicate.

Interventii imediate in caz de inconstienta

Cand o persoana pare sa fie inconstienta, primul lucru ce trebuie facut consta in verificarea sigurantei pentru salvator si pentru victima. Ulterior, victima se intreaba cu voce ridicata daca este bine, iar daca nu raspunde, poate fi scuturata usor in timp ce intrebarea anterioara este repetata.

Totusi, trebuie sa se tina cont de situatia existenta, deoarece victima poate avea traumatisme la nivelul maduvei spinarii, iar miscarile pot agrava situatia. In cazul in care salvatorul nu primeste niciun raspuns, urmatorii pasi trebuie efectuati in ordine:

- verificarea permeabilitatii cailor aeriene prin metoda PAS (Privesc – Ascult – Simt);
- verificarea pulsului la carotida, intotdeauna bilateral;
- apelarea serviciilor de urgenta (112).

Situatiile in care serviciile de urgenta trebuie solicitate includ:

- victima nu are puls sau acesta este perceput cu greutate;
- victima nu respira sau are respiratii agonice;
- salvatorul nu primeste raspuns din partea victimei;
- exista rani grave sau hemoragii.

Atunci cand se suna la numarul 112, apelul nu trebuie inchis pana cand nu este cerut de operator acest lucru. De asemenea, indicatiile primite de la operatori trebuie urmate intocmai.

Primul ajutor in caz de inconstienta

Inainte de a se actiona este esential sa se stabileasca sigur daca victima este constienta sau nu si daca respira. Astfel, primul ajutor trebuie acordat diferit.

Daca victima respira

In cazul in care victima este constienta, dar pare dezorientata, salvatorul trebuie sa ii puna intrebari de baza despre numele si data nasterii, daca stie unde se afla si in ce zi este, dar si daca stie ce a patit si daca urmeaza tratamente, in special cu anticoagulante.

Raspunsurile eronate, fara legatura cu intrebarea sau chiar incapacitatea de a raspunde reprezinta indicii cu privire la faptul ca victima sufera o alterare a starii de constienta. Aceste informatii trebuie comunicate rapid catre serviciile medicale de urgenta.

Daca victima pare a avea leziuni spinale, nu trebuie deplasata, iar gatul acesteia trebuie mentinut fix. In cazul in care nu exista leziuni spinale, iar victima respira si este inconstienta, trebuie asezata in pozitia laterala de siguranta. Astfel, se reduce riscul de aspiratie a lichidul de varsatura, ce poate duce la complicatii letale, precum sindromul Mendelson.

Daca victima nu respira

In cazul in care persoana inconstienta nu respira, trebuie sa se verifice pulsul. Astfel, daca inima bate, se impune administrarea de oxigen prin respiratie gura la gura sau prin alte mijloace speciale, daca exista.

In cazul in care victima nu respira si nu are puls, trebuie sa se inceapa resuscitarea cardio-pulmonara pana la sosirea echipajelor medicale, pana la revenirea victimei sau pana cand salvatorul este epuizat.

Daca victima are hemoragie

Daca persoana inconstienta are sangerari puternice, leziunea trebuie localizata, iar la nivelul ei trebuie aplicata o presiune puternica pentru a incetini fluxul de sange.

Daca este posibil, poate fi montat un garou, dar nu mai mult de doua ore (trebuie notata ora la care garoul a fost montat). De asemenea, trebuie sa se detecteze daca sangerarea provine de la o artera sau de la o vena.

Hemoragiile cu sange venos au aspect de „pata de ulei”, iar in cele arteriale sangele tasneste ritmic, pulsatil.

Resuscitarea cardio-pulmonara

Resuscitarea cardio-pulmonara este o procedura de urgenta folosita atunci cand o persoana nu mai are puls, iar respiratia ii este oprita. Se compune din compresii toracice si respiratii artificiale.

Adesea, din diferite motive se prefera doar realizarea masajului cardiac. Se considera ca doar acesta poate salva viata victimei pana la sosirea cadrelor medicale, deoarece poate oferi sangele oxigenat de care creierul si restul organismului au nevoie.

Inainte de inceperea resuscitarii, se incarca trezirea victimei. Daca aceasta nu raspunde, capul trebuie inclinat spre spate pentru a se deschide caile respiratorii. Dupa ce caile respiratorii au fost deschise se pot incepe compresiile toracice, astfel:

- victima asezata in decubit dorsal pe o suprafata plata si tare, iar salvatorul pe partea dreapta, in genunchi;

- palma stanga a salvatorului trebuie asezata pe centrul sternului, iar palma dreapta trebuie asezata peste cea stanga, ulterior impreunand degetele celor doua maini;

- coatele nu trebuie indoite pe toata durata manevrei, iar umerii trebuie sa fie deasupra sternului victimei;

- se incepe apasarea pe pieptul victimei, realizand compresii de aproximativ 4-6 cm. La ridicarea mainilor, acestea nu trebuie sa isi piarda contactul cu suprafata toracelui victimei;

- se compun seturi de 30 de compresii cu o frecventa de 100-120 compresii pe minut. Acest lucru se estimeaza la doua compresii pe secunda.

Daca salvatorul are mai multe cunostinte medicale, poate realiza si ventilatii, astfel:

- capul victimei trebuie inclinat spre inapoi, iar barbia trebuie sustinuta, astfel incat sa se mentina deschise caile aeriene;
- nasul trebuie pensat de catre salvator, iar aerul trebuie insuflat pe gura;
- salvatorul trebuie sa sufle pana cand observa ridicarea pieptului victimei. Se realizeaza doua astfel de respiratii, lasand plamanii sa se relaxeze si sa expire intre insuflatii.
- se continua resuscitarea, realizand cate 30 de compresii toracice si cate doua respiratii, pana la sosirea serviciilor de urgenta. Daca sunt doi salvatori, acestia pot schimba rolurile, deoarece masajul cardiac este extenuant. De asemenea, resuscitarea se opreste daca victima tuseste, respira, se misca si are puls.

Ce nu trebuie facut in caz de inconstienta

Exista anumite lucruri ce nu trebuie facute cand se intalneste o persoana inconstienta sau se acorda primul ajutor. Astfel, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

- victima nu trebuie asezata cu capul pe o perna, deoarece se poate perturba respiratia;
- victima nu trebuie ridicata;
- persoanele inconstiente nu trebuie stropite cu apa si nu trebuie bruscate;
- nu trebuie administrate lichide in mod fortat;
- nu trebuie incercata scoaterea obiectelor straine din caile respiratorii decat daca se pot elimina cu siguranta. In caz contrar, acestea pot fi impinse mai adanc si pot agrava situatia;
- persoanele inconstiente nu trebuie lasate nesupravegheate;
- persoanele inconstiente nu trebuie lasate intinse pe spate, deoarece pot aspira lichidul de varsatura.

Continuarea pe sfatulmedicului.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
19

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...

„Învățăm să reciclăm”. Copii învățați de șeful Gărzii de Mediu să recicleze selectiv (Foto)

astăzi, 09:38
27

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești, coordonați de director prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Zănoagă Loredana, au participat la activitatea „&I...

Dan Șlincu, PSD: Șapte oferte pentru construirea noului pod peste Siret de la Vârfu Câmpului

astăzi, 09:25
32

Comisia de achiziție din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început procesul de analiză a celor șapte oferte depuse în cadrul licitației pe...