Peste 500 de botoșăneni s-au prezentat la spital, din cauza mușcăturilor de animale

Peste 500 de botoșăneni s-au prezentat la spital, din cauza mușcăturilor de animale

Potrivit datelor centralizate de către medicii botoșăneni, în cursul anului 2019, au ajuns la spital nu mai puțin de 560 de persoane mușcate de animale, cele mai multe cazuri fiind semnalate în mediul urban.

Cei mai mulți au fost mușcați de câini, peste 80 % urmând într-o ordine descrescătoare pisicile, vulpi, șoareci, șobolani, jderi și animale domestice cazuri izolate în care au fost mușcături produse de vacă, cal. Față de 2018 este o ușoară creștere, cu aproximativ 25 de cazuri”, a precizat medicul Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati.

Potrivit specialiștilor, este important ca, atunci când o persoană este mușcată de un animal, să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), personalul medical fiind cel care care decide conduita terapeutică.

„Profilaxia antirabică se face pentru pacienți care au suferit plăgi mușcate de animale domestice nevaccinate antirabic sau animale sălbatice. Este importantă prezentarea pacientului în primele ore de la producerea mușcăturii. Prezentarea se face la UPU unde se face toaleta plăgii, consult chirurgical dacă este plagă mai profundă, după care pacientul ajunge la Secția de Boli Infecțioase pentru consult”, a spus Valentina Morcov, medic șef Secția de Boli Infecțioase Adulți.

Pacientul mușcat primește o schemă de vaccinare, care constă în patru sau cinci inoculări cu vaccinul antirabic.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sentință definitivă în cazul primarului orașului Botoșani și a altor persoane din conducerea municipalității. Achitări în linie în dosarul „Uvertura Mall”

astăzi, 18:36
96

Primarul municipiului Botoșani și alte persoane aflate în conducerea municipalității au fost achitați în dosarul Uvertura Mall, deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) &i...

DSP despre coronavirus: la Botoșani nu a fost încă necesară dispunerea măsurii de carantină

astăzi, 15:53
342

Direcția de Sănătate Publică de la Botoșani a anunțat astăzi că toate persoanele care revin în România din China, sau anumite regiuni ale Italiei, sunt chestionate la intrarea pe t...

29 februarie 2020: „Ziua porților deschise” în toate unitățile de învățământ de la Botoșani

astăzi, 15:32
142

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a anunțat astăzi că în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Botoșani, care școlarizează clase de învă...