Nu mai cereți medicilor antibiotice pentru orice! Abuzul de antibiotice dezechilibrează organismul și întărește bacteriile!

Nu mai cereți medicilor antibiotice pentru orice! Abuzul de antibiotice dezechilibrează organismul și întărește bacteriile!

Nu insistaţi să cereţi antibiotic pentru gripă şi răceală! Nu ajută la viroze şi dezechilibrează organismul, avertizează experţii. Mai grav e că, dacă sunt luate în exces sau incorect, întăresc bacteriile. Şi riscăm să nu mai avem cu ce trata infecţii care pot ucide. În România, încă se face abuz de antibiotice. Şi în multe spitale se dau prea multe antibiotice doar preventiv. Nu e de mirare că avem printre cele mai rezistente bacterii din Europa.

Se face exces şi la presiunea pacienţilor care nu înţeleg că antibiotice nu trebuie luate pentru viroze, dar şi din lipsa de informare, spun experţii.

Un studiu realizat în 2017 arăta că aproape jumătate dintre pacienţii internaţi erau trataţi cu antibiotice. Peste 15 la sută primeau antibiotic doar preventiv, mulţi - în secţii fără riscuri mari. Suntem campionii Europei la antibioticele date ca să nu apară infecţii după operaţii.

Experţii spun că e suficientă o singură zi cu antibiotic pentru a preveni infecţiile după operaţii.

Deja, bacterii care produc infecţii grave sunt tot mai rezistente. La unele avem cea mai ridicată rezistenţă din Europa. Grav e că la noi se dau din start antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie ultima soluţie.

Pentru a depista la timp bacteriile periculoase, a preveni infecţiile şi a le trata ţintit, toate spitalele ar trebui să aibă măcar un compartiment de microbiologie cu program non-stop, spun experții.

Anul trecut, autorităţile promiteau un plan naţional împotriva rezistenţei bacteriene. Comisia interministerială s-a reunit doar o dată, vara trecută.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă un pas: Autobuzele noi aduse la Botoșani, omologate de Autoritatea Rutieră

astăzi, 15:32
109

Liderii municipalității de la Botoșani au anunțat că astăzi, vinri, 3 iulie, s-a mai parcurs o etapă legală obligatorie din procesul de punere în circulație a autobuzelor ISUZU, care vo...

De ce NU este România o societate a cunoașterii

astăzi, 15:03
50

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:Domnul Hari Bucur-Marcu face o serie de observații foarte pertinente despre irelevanța cunoașterii (cu deosebire a cunoașterii științifice) &...

Fostul șef al jandarmilor de la Botoșani, colonelul Costică Chițac, a încetat din viață

astăzi, 14:53
671

Colonelul Costică Chițac, fostul comandant al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, a încetat din viață astăzi, după o grea suferință.Fostul comandat al jandarmilor de la ...