Nu mai cereți medicilor antibiotice pentru orice! Abuzul de antibiotice dezechilibrează organismul și întărește bacteriile!

Nu mai cereți medicilor antibiotice pentru orice! Abuzul de antibiotice dezechilibrează organismul și întărește bacteriile!

Nu insistaţi să cereţi antibiotic pentru gripă şi răceală! Nu ajută la viroze şi dezechilibrează organismul, avertizează experţii. Mai grav e că, dacă sunt luate în exces sau incorect, întăresc bacteriile. Şi riscăm să nu mai avem cu ce trata infecţii care pot ucide. În România, încă se face abuz de antibiotice. Şi în multe spitale se dau prea multe antibiotice doar preventiv. Nu e de mirare că avem printre cele mai rezistente bacterii din Europa.

Se face exces şi la presiunea pacienţilor care nu înţeleg că antibiotice nu trebuie luate pentru viroze, dar şi din lipsa de informare, spun experţii.

Un studiu realizat în 2017 arăta că aproape jumătate dintre pacienţii internaţi erau trataţi cu antibiotice. Peste 15 la sută primeau antibiotic doar preventiv, mulţi - în secţii fără riscuri mari. Suntem campionii Europei la antibioticele date ca să nu apară infecţii după operaţii.

Experţii spun că e suficientă o singură zi cu antibiotic pentru a preveni infecţiile după operaţii.

Deja, bacterii care produc infecţii grave sunt tot mai rezistente. La unele avem cea mai ridicată rezistenţă din Europa. Grav e că la noi se dau din start antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie ultima soluţie.

Pentru a depista la timp bacteriile periculoase, a preveni infecţiile şi a le trata ţintit, toate spitalele ar trebui să aibă măcar un compartiment de microbiologie cu program non-stop, spun experții.

Anul trecut, autorităţile promiteau un plan naţional împotriva rezistenţei bacteriene. Comisia interministerială s-a reunit doar o dată, vara trecută.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O mamă cu șapte copii și doi nepoți a primit încă un moment de SPERANȚĂ din partea pompierilor de la Botoșani. Galerie foto.

astăzi, 14:48
86

Ne plac poveștile frumoase și ne plac oamenii care fac gesturi frumoase. Momentele de acest fel trec în general neobservate, dar rămân mereu în sufletul celor care primesc un...

Mai puține drumuri pentru cei care se pensionează. Ministrul Muncii a anunțat simplificarea procedurilor de pensionare

astăzi, 14:24
207

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurilor pentru ieşirea la pensie, precizând că a iniţiat un ordin în acest sens.Potrivit ministrului, Agenţia Na...

Femeie de 62 de ani din Botoșani, găsită fără suflare într-un șanț

astăzi, 13:53
362

O femeie în vârstă de 62 de ani din localitatea Pădureni, județul Botoșani, a fost găsită fără suflare, într-un șanț din sat, luni dimineață. Moartea a survenit pe fondul...