Nu ignora nicio durere, în general, È™i încearcă prevenÈ›ia, înainte de a ajunge la durere. Azi vorbim despre steatoză hepatică sau boala ficatului gras, cum mai este cunoscută.
Este o boală care se poate manifesta temporar sau pe termen lung, caz în care poate afecta buna funcÈ›ionare a ficatului È™i a întregului organism, ne spune Doctorul Zilei.
Cele mai expuse sunt persoanele care suferă de obezitate, de diabet, consumă alcool în exces, fac abuz de medicamente, se expun, repetat, la aditivii din diverse alimente sau au colesterolul peste limitele normale.
În stadii incipiente, simptomele sunt vagi, gen oboseală, durere în zona ficatului, lipsa poftei de mâncare, pierderi nejustificate în greutate. Diagnosticul se pune în urma unor analize de sânge È™i după o ecografie abdominală care arată, de obicei, un ficat mărit
Veste bună este că ficatul revine la normal dacă aveÈ›i puterea de a schimba stilul de viață. Mai concret, trebuie să slăbiÈ›i, dacă obezitatea este cauza, sau trebuie să renunÈ›aÈ›i definitiv la alcool, când vorbim de steatoză hepatică alcoolică.
Pentru a slăbi, înlocuiÈ›i dulciurile, carbohidraÈ›ii È™i alimentele bogate în grăsimi rele, cu fructe È™i legume proaspete, mai ales cele verzi, care conÈ›in clorofilă, un puternic detoxifiant pentru ficat, lactate slabe, uleiuri extravirgine. Dar aveÈ›i nevoie È™i de remedii naturiste, eficiente È™i simplu de administrat. Iată câteva dintre ele:
Armurariul. AcÈ›ionează ca un antioxidant, detoxifică ficatul È™i regenerează celulele hepatice. Ficatul gras este o afecÈ›iune care descrie o acumulare excesivă de grăsimi în ficat.
Lecitina scade colesterolul. Acizii graÈ™i esenÈ›iali pe care îi conÈ›ine fac din lecitină un aliat în metabolizarea grăsimilor, pentru a preveni apariÈ›ia depozitelor de grăsime în jurul ficatului.
Usturoiul. Datorită conÈ›inutului ridicat de sulf, ceapa È™i usturoiul cresc activitatea enzimatică È™i, astfel, curăță ficatul. În lipsa sulfului, ficatul va face față mai greu toxinelor pe care trebuie să le elimine din organism. Alte surse naturale de sulf sunt ouăle, carnea de peÈ™te, varza, fasolea boabe, în general, alimentele proteice.
Ghimbirul are efect antimicrobian, ajută la scăderea lipidelor din sânge È™i previne dezvoltarea aterosclerozei. Usturoiul previne formarea plăcii de grăsime în artere, scade nivelul colesterolului ”rău” È™i îl creÈ™te pe cel al colesterolului ”bun”, iar lămâia, bogată în vitamina C, neutralizează radicalii liberi, protejând vasele de sânge È™i prevenind depunerea colesterolului pe artere.
