Nu ignora durerea în zona ficatului! Poate fi semnul acestei boli frecvente

Nu ignora nicio durere, în general, și încearcă prevenția, înainte de a ajunge la durere. Azi vorbim despre steatoză hepatică sau boala ficatului gras, cum mai este cunoscută.

Este o boală care se poate manifesta temporar sau pe termen lung, caz în care poate afecta buna funcționare a ficatului și a întregului organism, ne spune Doctorul Zilei.

Cele mai expuse sunt persoanele care suferă de obezitate, de diabet, consumă alcool în exces, fac abuz de medicamente, se expun, repetat, la aditivii din diverse alimente sau au colesterolul peste limitele normale.

 

În stadii incipiente, simptomele sunt vagi, gen oboseală, durere în zona ficatului, lipsa poftei de mâncare, pierderi nejustificate în greutate. Diagnosticul se pune în urma unor analize de sânge și după o ecografie abdominală care arată, de obicei, un ficat mărit

Veste bună este că ficatul revine la normal dacă aveți puterea de a schimba stilul de viață. Mai concret, trebuie să slăbiți, dacă obezitatea este cauza, sau trebuie să renunțați definitiv la alcool, când vorbim de steatoză hepatică alcoolică.

Pentru a slăbi, înlocuiți dulciurile, carbohidrații și alimentele bogate în grăsimi rele, cu fructe și legume proaspete, mai ales cele verzi, care conțin clorofilă, un puternic detoxifiant pentru ficat, lactate slabe, uleiuri extravirgine. Dar aveți nevoie și de remedii naturiste, eficiente și simplu de administrat. Iată câteva dintre ele:

Armurariul. Acționează ca un antioxidant, detoxifică ficatul și regenerează celulele hepatice. Ficatul gras este o afecțiune care descrie o acumulare excesivă de grăsimi în ficat.

Lecitina scade colesterolul. Acizii grași esențiali pe care îi conține fac din lecitină un aliat în metabolizarea grăsimilor, pentru a preveni apariția depozitelor de grăsime în jurul ficatului.

Usturoiul. Datorită conținutului ridicat de sulf, ceapa și usturoiul cresc activitatea enzimatică și, astfel, curăță ficatul. În lipsa sulfului, ficatul va face față mai greu toxinelor pe care trebuie să le elimine din organism. Alte surse naturale de sulf sunt ouăle, carnea de pește, varza, fasolea boabe, în general, alimentele proteice.

Ghimbirul are efect antimicrobian, ajută la scăderea lipidelor din sânge și previne dezvoltarea aterosclerozei. Usturoiul previne formarea plăcii de grăsime în artere, scade nivelul colesterolului ”rău” și îl crește pe cel al colesterolului ”bun”, iar lămâia, bogată în vitamina C, neutralizează radicalii liberi, protejând vasele de sânge și prevenind depunerea colesterolului pe artere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adrian Roman, meșterul căiuților din Avrămeni. O poveste despre pasiune, dăruire și frumusețea tradițiilor - VIDEO

astăzi, 08:44

​Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani prezintă povestea meșterului Adrian Roman, care vorbește despre frumoasa sa colaborare de 28 de ani cu Litizi...

Cât va costa impozitul auto din 2026: taxe duble sau triple pentru mașinile vechi!

astăzi, 08:15

De la 1 ianuarie, impozitul auto crește semnificativ. Taxarea va ține cont atât de mărimea motorului, cât și de nivelul de poluare. Pentru mașinile vechi, de exemplu, impozitul s...

„De la istoria universală la istoria locală”. Oamenii Academiei revin la Botoșani!

astăzi, 08:00

Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” - Academia Română, filiala Iași, împreună cu Biblioteca Județeană „M. Eminescu” din Botoșani, vă invită la conferința ...