Nu ignora durerea în zona ficatului! Poate fi semnul acestei boli frecvente

Nu ignora durerea în zona ficatului! Poate fi semnul acestei boli frecvente

Nu ignora nicio durere, în general, și încearcă prevenția, înainte de a ajunge la durere. Azi vorbim despre steatoză hepatică sau boala ficatului gras, cum mai este cunoscută.

Este o boală care se poate manifesta temporar sau pe termen lung, caz în care poate afecta buna funcționare a ficatului și a întregului organism, ne spune Doctorul Zilei.

Cele mai expuse sunt persoanele care suferă de obezitate, de diabet, consumă alcool în exces, fac abuz de medicamente, se expun, repetat, la aditivii din diverse alimente sau au colesterolul peste limitele normale.

În stadii incipiente, simptomele sunt vagi, gen oboseală, durere în zona ficatului, lipsa poftei de mâncare, pierderi nejustificate în greutate. Diagnosticul se pune în urma unor analize de sânge și după o ecografie abdominală care arată, de obicei, un ficat mărit

Veste bună este că ficatul revine la normal dacă aveți puterea de a schimba stilul de viață. Mai concret, trebuie să slăbiți, dacă obezitatea este cauza, sau trebuie să renunțați definitiv la alcool, când vorbim de steatoză hepatică alcoolică.

Pentru a slăbi, înlocuiți dulciurile, carbohidrații și alimentele bogate în grăsimi rele, cu fructe și legume proaspete, mai ales cele verzi, care conțin clorofilă, un puternic detoxifiant pentru ficat, lactate slabe, uleiuri extravirgine. Dar aveți nevoie și de remedii naturiste, eficiente și simplu de administrat. Iată câteva dintre ele:

Armurariul. Acționează ca un antioxidant, detoxifică ficatul și regenerează celulele hepatice. Ficatul gras este o afecțiune care descrie o acumulare excesivă de grăsimi în ficat.

Lecitina scade colesterolul. Acizii grași esențiali pe care îi conține fac din lecitină un aliat în metabolizarea grăsimilor, pentru a preveni apariția depozitelor de grăsime în jurul ficatului.

Usturoiul. Datorită conținutului ridicat de sulf, ceapa și usturoiul cresc activitatea enzimatică și, astfel, curăță ficatul. În lipsa sulfului, ficatul va face față mai greu toxinelor pe care trebuie să le elimine din organism. Alte surse naturale de sulf sunt ouăle, carnea de pește, varza, fasolea boabe, în general, alimentele proteice.

Ghimbirul are efect antimicrobian, ajută la scăderea lipidelor din sânge și previne dezvoltarea aterosclerozei. Usturoiul previne formarea plăcii de grăsime în artere, scade nivelul colesterolului ”rău” și îl crește pe cel al colesterolului ”bun”, iar lămâia, bogată în vitamina C, neutralizează radicalii liberi, protejând vasele de sânge și prevenind depunerea colesterolului pe artere.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Aeronava SMURD a aterizat pe stadionul din Dorohoi pentru a prelua un tânăr de 21 de ani!

astăzi, 16:37
60

Tânăr în vârstă de 21 de ani, transportat în stare gravă la Iași cu aeronava SMURD! Medicii au decis transferul în clinica universitară după ce pacientul,...

26 aprilie, CERNOBÎL: Dezastrul care a schimbat lumea!

astăzi, 15:44
96

26 aprilie 1986. Două explozii puternice au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, aruncând în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactiv...

Ministrul Apărării: Recrutarea rezerviștilor voluntari, o prioritate pentru MApN

astăzi, 15:16
119

Recrutarea rezerviștilor voluntari rămâne o prioritate pentru MApN, spune ministrul Apărării, Gabriel Leș, adăugând că ministerul are bugetate, pentru 2019, peste 3.500 de posturi p...