Medicii botoșăneni atrag atenția! Tot mai mulți copii cu probleme la coloană!

Medicii botoșăneni atrag atenția! Tot mai mulți copii cu probleme la coloană!

 Medicul Constantin Tudorache  

Situație îngrijorătoare semnalată de medicii pediatri botoșăneni! Tot mai mulți copii, cu vârste până în 18 ani, ajung pe mâna medicilor cu probleme la coloana vertebrală, cu scolioze, cifoze, sau deposturări de coloană.

Potrivit medicului Constantin Tudorache, de la Secția de Pediatrie, una dintre cauzele pentru care copiii ajung să aibă astfel de probleme o reprezintă ghiozdanele mult prea grele pe care trebuie să le care în fiecare zi în spate.

O altă cauză este poziția incorectă la calculator, fiind situații în care copiii petrec ore întregi în fața PC-ului.

Ce este însă și mai grav este că majoritatea pacienților care ajung cu probleme la coloană sunt fetițe.

Medicii atrag atenția că dacă problemele la coloană nu sunt vindecate până la vârsta de 18 ani, după această vârstă este aproape imposibil de a se mai face ceva.

“Nu trebuie uitat că fără supraveghere ele pot devia, pot lăsa complicații. Copiii în cursul creșterii ar trebui supravegheați pe lângă medicul de familie și de ortoped și de recuperaționist. Sunt unii părinți care vin regulat cu copiii în creștere ca să îi vedem dacă au apărut modificări și dacă trebuie ceva ajustat. Din păcate vin foarte puțini. Cea mai mare suferință a mea: deposturările de coloană, scoliozele, cifozele. Este vorba de ghiozdanele copiilor care sunt agresive. Eu recomand să poarte rucsac cu ambele bretele, pe ambii umeri, nu pe un singur umăr cum poartă domnișoarele, iar unde este posibil să poarte trolerul. Am văzut copiii prin oraș cu troler. Din păcate este dureros să spun că numărul de scolioze față de anii trecuți s-a dublat. Cam nouă cazuri din zece sunt fetițe. Sunt care vin cu scolioze, fac tratament, se recuperează, dar din păcate nu mențin tratamentul ortopedic la nivelul coloanei și la 18 ani are din nou o recădere, o deposturare, care este aproape imposibil de recuperat", a spus medicul Constantin Tudorache.

El mai atrage atenția părinților și în ceea ce privește corsetee ortopedice, despre care spune că nu rezolvă nicidecum o problemă dacă nu se face și gimnastică sau kinetoterapie.

“Mulți dintre părinți apelează la corsete ortopedice. Dar corsetul ortopedic, fără gimnastică, fără susținere biomecanică nu rezolvă nimic. Corsetul menține trunchiul dar dacă nu este lucrat când am scos corsetul se prăbușește. Fără gimnastică medicală, fără kinetoterapie, o scolioză, o cifoză nu se pot trata. La noi, sunt cel puțin 20 de cazuri pe zi, ceea ce este enorm. Vreau să înțeleagă părinții că fără o conduită terapeutică corespunzătoare scoliozele, cifozele, pozițiile vicioase ale coloanei nu se rezolvă, se accentuează. Când trecem la etapa de adult nu mai pot fi tratate", a atras atenția medicul Tudorache.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
354

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
99

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
65

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...