Medicii ar putea decide internarea pacienţilor periculoşi fără a mai aştepta decizia instanţei!

Medicii ar putea decide internarea pacienţilor periculoşi fără a mai aştepta decizia instanţei!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, la Brăila, că va propune modificări legislative în domeniul psihiatriei, acestea urmând să fie prezentate la Guvern.

Între modificări ar fi şi ca medicul să poată decide internarea unui pacient periculos, fără să aibă decizie judecătoreasc!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Brăila, că intenţionează să modifice cadrul legislativ în domeniul psihiatriei.

Între modificări, Pintea a spus că se are în vedere ca medicul specialist să poată decide internarea unui pacient periculos fără a fi nevoie de o hotărâre judecătorească.

În acest fel, ar fi urgentate procedurile şi persoanele periculoase ar ajunge mai uşor sub tratament.

 „Vom face nişte schimbări legislative care se pot face imediat…. În primul rând vom lua măsura posibilităţii ca medicul să poată interna şi nevoluntar pentru că până acum nu putea decât dacă exista o hotărâre judecătorească şi îl împiedica în munca sa (…)”, a declarat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sorina Pintea a anunţat că va continua controalele la spitalele de psihiatrie din toată ţara.

De asemenea, săptămâna viitoare, reprezentantul Guvernului se va întâlni cu mai mulţi specialişti cu care va încerca să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea activităţilor din psihiatrie, în corelaţie cu directivele europene în domeniu.

„Vor fi controale în toate spitalele de psihiatrie, nu doar în cele din subordinea Ministerului Sănătăţii, vor fi controale inclusiv în secţiile de psihiatrie. Săptămâna viitoare voi programa o întâlnire cu Comisia de psihiatrie şi cu reprezentanţii ONG-urilor, pentru a discuta ce putem face pe termen scurt şi pe termen lung. Astăzi (marţi – n.r.) am dat dispoziţie să se facă ordinul de control cu criterii, cu tematică şi, probabil, de luni vor începe controalele în spitale”, a declarat presei, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Decizii de modificare a legislaţiei în domeniul psihiatriei au venit după ce un bărbat internat la Spitalul din Săpoca, judeţul Buzău, a omorât cinci bolnavi şi a rănit alţi opt, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, folosind un stativ pentru perfuzii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean mort de beat implicat într-un accident în Dumbrăveni. Culmea, vina este a unui sucevean, care nu s-a asigurat

astăzi, 15:52
250

Un grav accident a avut loc duminică, 22 septembrie a.c., în localitatea Dumbrăveni. Două autoturisme s-au ciocnit și au ajuns în șanț. Șoferii au fost un bărbat de 30 de ani ...

Un botoșănean de 69 de ani gonea cu 142 km/h, în apropiere de municipiul Suceava

astăzi, 15:25
140

Se spune că înțelepciunea crește odată cu vârsta, însă un botoșănean a demonstrat că proverbul nu este un adevăr universal valabil.Un bărbat de 69 de ani din județul B...

Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoşani participă la un experiment care va revoluționa sistemul de învățământ din Europa

astăzi, 15:19
164

Când Ana de Austria a pus bazele învățământului obligatoriu în Europa, își dorea oameni educați. Istoria a demonstrat însă că sensul era clar: dorea oameni o...