Medicii ar putea decide internarea pacienţilor periculoşi fără a mai aştepta decizia instanţei!

Medicii ar putea decide internarea pacienţilor periculoşi fără a mai aştepta decizia instanţei!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, la Brăila, că va propune modificări legislative în domeniul psihiatriei, acestea urmând să fie prezentate la Guvern.

Între modificări ar fi şi ca medicul să poată decide internarea unui pacient periculos, fără să aibă decizie judecătoreasc!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Brăila, că intenţionează să modifice cadrul legislativ în domeniul psihiatriei.

Între modificări, Pintea a spus că se are în vedere ca medicul specialist să poată decide internarea unui pacient periculos fără a fi nevoie de o hotărâre judecătorească.

În acest fel, ar fi urgentate procedurile şi persoanele periculoase ar ajunge mai uşor sub tratament.

 „Vom face nişte schimbări legislative care se pot face imediat…. În primul rând vom lua măsura posibilităţii ca medicul să poată interna şi nevoluntar pentru că până acum nu putea decât dacă exista o hotărâre judecătorească şi îl împiedica în munca sa (…)”, a declarat Sorina Pintea.

Totodată, ministrul Sorina Pintea a anunţat că va continua controalele la spitalele de psihiatrie din toată ţara.

De asemenea, săptămâna viitoare, reprezentantul Guvernului se va întâlni cu mai mulţi specialişti cu care va încerca să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea activităţilor din psihiatrie, în corelaţie cu directivele europene în domeniu.

„Vor fi controale în toate spitalele de psihiatrie, nu doar în cele din subordinea Ministerului Sănătăţii, vor fi controale inclusiv în secţiile de psihiatrie. Săptămâna viitoare voi programa o întâlnire cu Comisia de psihiatrie şi cu reprezentanţii ONG-urilor, pentru a discuta ce putem face pe termen scurt şi pe termen lung. Astăzi (marţi – n.r.) am dat dispoziţie să se facă ordinul de control cu criterii, cu tematică şi, probabil, de luni vor începe controalele în spitale”, a declarat presei, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Decizii de modificare a legislaţiei în domeniul psihiatriei au venit după ce un bărbat internat la Spitalul din Săpoca, judeţul Buzău, a omorât cinci bolnavi şi a rănit alţi opt, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, folosind un stativ pentru perfuzii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a fost accidentată pe trecerea de pietoni de un tânăr neatent

astăzi, 11:36
5

Un tânăr de 21 de ani, din comuna Gorbăneşti care se deplasa ieri în calitate de conducător auto pe strada Împarat Traian din municipiul Botoşani, a surprins şi accidentat o fe...

Aveți grijă pe cine primiți în casă! O femeie i-a furat unei bătrâne toată pensia

astăzi, 11:16
66

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Truşeşti  au identificat o femeie de 50 de ani, din comuna Dobârceni, bănuită de comiterea unei infracţiuni de furt calificat de la o bătr...

Astăzi a fost semnat contractul pentru achiziția de autobuze în municipiul Botoșani - VIDEO

astăzi, 10:44
303

La Botoșani a fost semnat astăzi contractul pentru achiziția de autobuze în leasing de către Eltrans SA, unitate care asigură transportul public din municipiu cu ajutorul tramvaielor.Un...